Konkurs pączkowy – rozstrzygnięcie
Dominowały pączki z wiśniami, ale były też z dżemem śliwkowym, dynią, jabłkiem czy toffi, a nawet z posypką z chabrów. Wytwórców najlepszych pączków nagrodziliśmy w Starostwie Powiatowym w Białymstoku.
Są to laureaci konkursu „Najlepszy pączek w powiecie”. Przyznano (8.03.2023 r.) nagrody za zajęcie I miejsca (ex aequo trzy), II miejsca (ex aequo trzy) i III miejsca (ex aequo dwa) oraz 5 wyróżnień. Starosta Jan Bolesław Perkowski dziękował i gratulował wszystkim uczestnikom konkursu, podkreślał, jak ważne jest to, że odradzają się koła gospodyń wiejskich, bo wspólne gotowanie zbliża ludzi i buduje społeczeństwo lokalne. Ale wśród uczestników były też firmy i restauracje – wszystkie z powiatu białostockiego.
W konkursie wyróżnienia dostały: Koło Gospodyń Wiejskich „Siekierszczanki” w Siekierkach, PSS Społem w Łapach, Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki” w Olmontach, Podlaski Kąsek (Łapy), Koło Gospodyń Wiejskich „Tykocinianki”.
III miejsce zajęły: Dwór Czarneckiego – Helena Czarnecka, Koło Gospodyń Wiejskich „Brzozowianki” w Brzozowie Muzyły.
II miejsce: Beata Zachar-Bartkowiak, Koło Gospodyń Wiejskich w Ignatkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Kolonii Koplany.
Laureaci I miejsca: Koło Gospodyń Wiejskich „Zdolne Babki” w Turośni Dolnej, Koło Gospodyń Wiejskich w Łupiance Starej i Majątek Howieny. Gratulujemy!
Pączki oceniała w tłusty czwartek komisja w składzie: Jan Bolesław Perkowski, Małgorzata Nowik, Henryk Suchocki, Zdzisław Łukaszewicz i Andrzej Gąsowski.
Rozstrzygnięcie konkursu zorganizowano w Dniu Kobiet, stąd okazja do wręczenia paniom kwiatów i wspólnego zjedzenia okolicznościowego tortu.