W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Poznaj zwyciężczynie i zwycięzców Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu!

Pierwsze miejsce w kategorii indywidualnego przygotowania babki ziemniaczanej zajęła Irena Sadowska. Na drugim uplasowała się Klaudia Bartkowiak, a na 3 KGW Ogrodniczki.

Mistrzowie w pieczeniu babki i kiszki

Mistrzynią w pieczeniu kiszki ziemniaczanej indywidualnie jest Zofia Amielańczyk, 2. miejsce zdobyło KGW Barwianki z Dobrzyniówki, a 3 KGW Brzozowianki.

W kategorii „duży producent babki ziemniaczanej” laur zwycięstwa przypadł Leniwej Grażynie, 2. lokata Kuźni Smaków, a brąz Żubrowisku. Kiszkę ziemniaczaną najlepiej przyrządzili duzi producenci tacy, jak zwycięska Kuźnia Smaków, srebrna Leniwa Grażyna i plasujący się na 3. miejscu Jard.

Najlepszy chłodnik był autorstwa Olmoncianek, które przyjęły werdykt okrzykiem radości.

- Gratulujemy! Przyrządzacie prawdziwe cuda – podkreśla starosta Jan B. Perkowski. Przewodniczący komisji konkursowych, a zarazem radni powiatu: Michał Kozłowski i Henryk Suchocki zgodnie zaznaczają, że poziom mistrzostwa rośnie, a kreatywność uczestników wszystkich konkursów jest wspaniała.

Dziękujemy znakomitej publiczności i wszystkim wspaniałym jurorom. Wiemy, że wybór był trudny, ale ocenianie mistrzowskich potraw regionalnych w pięknym Supraślu to czysta przyjemność.

Kolejna wielka rywalizacja mistrzyń i mistrzów kuchni już za rok. Zapraszamy!

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}