W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Konkurs „Kuchnia z sercem”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II  Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej http://ksow.pl

Konkurs Kuchnia z sercem

 

5 nagród głównych i 25 wyróżnień przyznali jurorzy konkursu „Kuchnia z sercem”. Warsztaty kulinarne połączone z konkursem  Powiat Białostocki zorganizował dzięki funduszom unijnym. 

5 października 2022 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Turośni Kościelnej rywalizowały i twórczo spędzały czas członkinie 29 kół gospodyń wiejskich z województwa podlaskiego.

Przedmiotem konkursu były potrawy regionalne i lokalne – w sumie 43. Komisja w składzie: Joanna Kondzior, Paweł Kondracki, Magdalena Żukiewicz, Maria Busłowska oceniała m.in. smak potrawy, oryginalność, atrakcyjność wizualną i pracochłonność przy jej wykonaniu. W efekcie nagrodzono 30 potraw (miejsca 1-5 i 25 wyróżnień). 

- Nie da się w kuchni czegoś dobrze przygotować bez włożonego serca, tu wszystkie potrawy były wykonane z sercem i to było czuć – mówił starosta Jan Bolesław Perkowski.

Przepisy na najlepiej ocenione potrawy trafią do publikacji „Kuchnia z sercem”.

Klasyfikacja konkursu:

I miejsce – KGW Barwianki w Dobrzyniówce 
II miejsce – KGW  w Bohdanie 
III miejsce - KGW w Roszkach-Wodźkach Wodźkowianki
IV miejsce – KGW Zdolne Babki w Turośni Dolnej 
V miejsce – KGW Szafarki z Leszni

Wyróżnienia:

  • KGW Załuczanki w Załukach 
  • KGW w Olmontach Olmoncianki
  • KGW w Koplanach
  • KGW Kryniczanki w Krynicy
  • KGW Łapianka na obcasach w Łapach-Dębowinie
  • KGW Rajgrodzkie Babeczki
  • KGW Wesołe sąsiadki w Baciutach
  • KGW Sami swoi w Szczepankowie
  • Stowarzyszenie KGW w Łupiance Starej
  • KGW w Ignatkach
  • KGW Brzozowianki w Brzozowie-Muzyły
  • KGW Michałowianki (2 wyróżnienia)
  • KGW w Kruszy
  • KGW w Dąbrówkach
  • KGW w Ogrodniczkach
  • KGW Szlachcianki w Borowskich Ciborach
  • KGW Osowiczanki w Osowiczach
  • KGW w Gabrysinie
  • KGW Cieloszanki
  • KGW Szeroka Struga w Łapach-Pluśniakach
  • Koło Gospodyń Wiejskich Misz Masz w Obrubnikach 
  • Koło Gospodyń Wiejskich Szminką Malowane w Studziankach 
  • Koło Gospodyń Wiejskich Słowiańskie Wianki w Grabówce
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Suraża

Podczas spotkania w Turośni pokaz kulinarny z praktycznymi warsztatami dla kół gospodyń wiejskich przeprowadził kucharz Studia Kulinarnego Zmokła Kura. Oprócz wprowadzenia teoretycznego na temat tradycji, sposobu wykonywania potraw i pochodzenia poszczególnych produktów, był także blok pokazowy, składający się z potraw kuchni regionalnej.

Głównym celem konkursu była popularyzacja tradycji kulinarnych regionu i zdrowej kuchni, opartej na lokalnych produktach. Ponadto - mobilizacja Kół Gospodyń Wiejskich do zgłębienia wiedzy na temat kuchni regionalnej, podzielenia się przepisami często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. 

„Kuchnia z sercem” to projekt, na który Powiatowi Białostockiemu przyznano wsparcie finansowe z Unii Europejskiej, w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Zdjęcia (22)

{"register":{"columns":[]}}