Jubileusz 10-lecia „Oleskiego Koszyka”
07.12.2022
W grudniu 2012 roku dwanaście firm działających na terenie powiatu oleskiego podpisało list intencyjny inicjatywy klastrowej Klaster Dobrej Żywości „Oleski Koszyk”. Tak zaczęła się dziesięcioletnia już działalność „Oleskiego Koszyka”.
Jubileusz 10-lecia oraz zbliżające się święta Bożego Narodzenia były okazją do spotkania członków oleskiego Klastra Dobrej Żywności, które odbyło się w poniedziałek, 5 grudnia 2022 r. W obchodach jubileuszu uczestniczyli zaproszeni goście: Starosta Oleski Roland Fabianek, dyrektor Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki w Opolu Tomasz Handzel oraz Roland Kulig z OCRG w Opolu, przedstawicielka firmy Enterprise Europe Network z Opola Marta Stylska, Burmistrz Olesna Sylwester Lewicki, Burmistrz Gorzowa Śląskiego Rafał Kotarski, Wójt Gminy Rudniki Grzegorz Domański, Wójt Gminy Zębowice Waldemar Czaja.
Jubileusze skłaniają do wspomnień, podsumowań, ale także do wyznaczania nowych celów i zadań. W czasie poniedziałkowego spotkania przypomniana została dotychczasowa działalność „Oleskiego Koszyka”, a szczególne słowa podziękowań skierowane zostały do osób, które zainicjowały powstanie Stowarzyszenia: Krystyny Preś, Marianny Siei, Ewy Wączek, Beniamina Godyli i Norberta Hobera. Wręczone zostały również certyfikaty dla nowych produktów przyjętych do „Oleskiego Koszyka”. Certyfikaty otrzymały miody z Gospodarstwa Pszczelarskiego „Gucio” ze Strojca oraz herbata owocowa z liśćmi konopi produkowana przez Restaurację „Zapiecek” z Mirowszczyzny.
Jak przystało na spotkanie jubileuszowe, nie zabrakło okolicznościowego tortu wykonanego przez GS Praszka, a w świąteczny nastrój wprowadził obecnych na spotkaniu występ przygotowany przez uczniów Młodzieżowego Studium Muzyki Rozrywkowej w Oleśnie.
Celem, jaki zakładał 10 lat temu oleski Klaster Dobrej Żywności, było zbudowanie rozpoznawalnej marki regionalnej oraz podejmowanie działań marketingowych, które będą służyły promocji znaku towarowego „Oleski Koszyk”. Produkty należące do Koszyka wytwarzane są na bazie naturalnych składników i w oparciu o tradycyjne receptury, co jest gwarancją ich dobrej jakości.
Aktualnie do Klastra Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” należą firmy:
Prezesem Zarządu Stowarzyszenia Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” jest Krystyna Preś.
Jubileusze skłaniają do wspomnień, podsumowań, ale także do wyznaczania nowych celów i zadań. W czasie poniedziałkowego spotkania przypomniana została dotychczasowa działalność „Oleskiego Koszyka”, a szczególne słowa podziękowań skierowane zostały do osób, które zainicjowały powstanie Stowarzyszenia: Krystyny Preś, Marianny Siei, Ewy Wączek, Beniamina Godyli i Norberta Hobera. Wręczone zostały również certyfikaty dla nowych produktów przyjętych do „Oleskiego Koszyka”. Certyfikaty otrzymały miody z Gospodarstwa Pszczelarskiego „Gucio” ze Strojca oraz herbata owocowa z liśćmi konopi produkowana przez Restaurację „Zapiecek” z Mirowszczyzny.
Jak przystało na spotkanie jubileuszowe, nie zabrakło okolicznościowego tortu wykonanego przez GS Praszka, a w świąteczny nastrój wprowadził obecnych na spotkaniu występ przygotowany przez uczniów Młodzieżowego Studium Muzyki Rozrywkowej w Oleśnie.
Celem, jaki zakładał 10 lat temu oleski Klaster Dobrej Żywności, było zbudowanie rozpoznawalnej marki regionalnej oraz podejmowanie działań marketingowych, które będą służyły promocji znaku towarowego „Oleski Koszyk”. Produkty należące do Koszyka wytwarzane są na bazie naturalnych składników i w oparciu o tradycyjne receptury, co jest gwarancją ich dobrej jakości.
Aktualnie do Klastra Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” należą firmy:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
- Gospodarstwo Pszczelarskie „Gucio”,
- Piekarnia Jan Kuzaj,
- Piekarnia u Marcina,
- PPHU „Kłos” s.c.,
- Młyn Dalachów Grażyna i Stefan Kurczakowscy,
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
- PPHU Gospodarstwo Pasieczne „Maja” Andrzej Krzak,
- Wytwórnia Barszczu Roman Pinkosz,
- Gospodarstwo agroturystyczne „Tawerna Pod Kotwicą”,
- PAMAS Piotr Matyszok & Synowie Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Kolonowskiem,
- Ewa Godyla Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Ewa”,
- „JOWI” Joachim Jendrzej, Piotr Beck,
- Dolina Stobrawy Sp. z o.o.,
- Hotel Alexandra E. Sklorz i córki Spółka Jawna,
- Cafe Bar Czesława Waroch,
- Hotel Olesno Gabriela Wiendlocha,
- Restauracja „Zapiecek” Ewa Wączek,
- JAKUB RESPONDEK – Mięso wysokiej jakości – Masarnia Jamy,
- Wamet com Andrzej Wiendlocha.
Prezesem Zarządu Stowarzyszenia Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” jest Krystyna Preś.
Zdjęcia (25)
Pokaż zdjęcie 1 z galerii.
Pokaż zdjęcie 2 z galerii.
Pokaż zdjęcie 3 z galerii.
Pokaż zdjęcie 4 z galerii.
Pokaż zdjęcie 5 z galerii.
Pokaż zdjęcie 6 z galerii.
Pokaż zdjęcie 7 z galerii.
Pokaż zdjęcie 8 z galerii.
Pokaż zdjęcie 9 z galerii.
Pokaż zdjęcie 10 z galerii.
Pokaż zdjęcie 11 z galerii.
Pokaż zdjęcie 12 z galerii.
Pokaż zdjęcie 13 z galerii.
Pokaż zdjęcie 14 z galerii.
Pokaż zdjęcie 15 z galerii.
Pokaż zdjęcie 16 z galerii.
Pokaż zdjęcie 17 z galerii.
Pokaż zdjęcie 18 z galerii.
Pokaż zdjęcie 19 z galerii.
Pokaż zdjęcie 20 z galerii.
Pokaż zdjęcie 21 z galerii.
Pokaż zdjęcie 22 z galerii.
Pokaż zdjęcie 23 z galerii.
Pokaż zdjęcie 24 z galerii.
Pokaż zdjęcie 25 z galerii.