W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Talerz przyszłości. Raport otwarcia Think Tanku

Publikacja jest wynikiem badań przeprowadzonych przez agencję Zymetria, a ich celem zapoczątkowanie dyskusji oraz działań na rzecz przyszłości systemu żywieniowego. Partnerem raportu jest grupa spółek DANONE, inicjator powstania Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości

Autorzy prezentują preferencje żywieniowe współczesnych Polaków, wskazują motywacje wyborów konsumenckich oraz źródła wiedzy o czynnikach, które mogą zmienić naszą dotychczasową dietę. Stwierdzają m.in., że nawyki żywieniowe Polaków odbiegają od aktualnych krajowych zaleceń zdrowego żywienia oraz założeń diety planetarnej, a odżywianie i aktywność fizyczna w największym stopniu wpływają na zdrowie i liczbę przeżytych lat. Autorzy podkreślają, że powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców, a według zaleceń diety planetarnej ograniczać spożycie mięsa i jego przetworów.

E. Hallmann, Z. Karaczun, K. Wolnicka i in., Talerz przyszłości. Raport otwarcia Think Tanku, Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy, Warszawa 2023.

Materiały

Talerz przyszłości. Raport otwarcia Think Tanku
Talerz​_przyszłości​_Raport​_otwarcia​_Think​_Tanku.pdf 1.42MB
{"register":{"columns":[]}}