W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

UWAGA! Ptasia grypa w Powiecie Kraśnickim. Powiatowy Lekarz Weterynarii wydał rozporządzenie

31 maja Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kraśniku wydał rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u ptaków dzikich na terenie Powiatu Kraśnickiego.

Grafika przedstawia białą ikonę wykrzyknika w trójkącie na tle złożonym z trójkątów w odcieniach koloru czerwonego.

Strefa objęta zakażeniem

Zgodnie z rozporządzeniem eyznaczono strefę objętą zakażeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) obejmującą następujące miejscowości:

  • Wyżnica-Kolonia, gmina Dzierzkowice,
  • Suchynia, gmina Kraśnik
  • miasto Kraśnik.

W strefie objętej zakażeniem nakazuje się:

  • utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach oraz ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;
  • monitorowanie obecności padłych ptaków w środowisku naturalnym oraz niezwłoczne usunięcie zwłok dzikich ptaków i innych ptaków poprzez niezwłoczne i bezpieczne unieszkodliwienie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. U. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1 z późn. zm.);
  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;
  • zabezpieczenie wody, paszy i ściółki przed kontaktem z dzikimi ptakami;
  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przy kontakcie z drobiem przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich, w których utrzymywany jest drób i wyjściami z tych budynków oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich;
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zainstalowanie w tych gospodarstwach niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających - przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tych gospodarstw lub z nich wyjeżdżającego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczanie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich oraz odkażanie rąk i obuwia przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z tego gospodarstwa wychodzące;
  • posiadaczowi zwierząt:
  • niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności drobiu utrzymywanego w gospodarstwie,
  • zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI), właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii;
  • dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich - zgłaszanie przypadków padnięć dzikich ptaków lub podejrzeń wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u ptaków odstrzelonych;
  • burmistrzowi/wójtowi gminy - usuwanie zwłok dzikich ptaków lub ubocznych produktów pochodzących od tych zwierząt z terenów nieruchomości gminnych, w tym z dróg gminnych oraz terenów zarządzanych przez gminę oraz utylizację tych zwłok;
  • innemu niż gmina właścicielowi, posiadaczowi lub innemu zarządzającemu nieruchomością: usuwanie zwłok dzikich ptaków lub ubocznych produktów pochodzących od tych zwierząt z terenów posesji oraz utylizację tych zwłok.

W strefie objętej zakażeniem zakazuje się:

  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki, w tym targowiskowej sprzedaży mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych, jaj konsumpcyjnych i wylęgowych;
  • wypuszczania drobiu lub innych ptaków, w tym dzikich ptaków łownych w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
  • przemieszczania ptaków dzikich oraz produktów pochodzących od tych ptaków i z tych ptaków.

Więcej szczegółów i pełną treść rozporządzenia znajdą państwo w dołączonym poniżej załączniku.

Materiały

Rozporządzenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kraśniku z dnia 30 maja 2023 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u ptaków dzikich na terenie powiatu kraśnickiego.
Rozp​_PLW​_2-2023​_HPAI​_DzUrz​_20233737.pdf 1.53MB
{"register":{"columns":[]}}