W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Tradycyjne smaki i nowoczesne trendy w kuchni, czyli „Moda na EtnoFit”

„Moda na EtnoFit”, to nowy projekt Fundacji Kulturalna Przestrzeń z Piekoszowa, którego działania polegać będą na promowaniu staropolskiej kuchni regionalnej i łączeniu tego, co tradycyjne ze zdrowym odżywianiem.

Projekt Fundacji Kulturalna Przestrzeń z Piekoszowa „Moda na EtnoFit”

Projekt skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora, Uniwersytetów Trzeciego Wieku i Uniwersytetów Ludowych z całej Polski. W spotkaniu inaugurującym uczestniczył również senator RP - Krzysztof Słoń, a nasz powiat reprezentowały: przewodnicząca Powiatowej Rady KGW - Justyna Rupniewska, Barbara Płyta i Wioletta Piec.

Kolejnymi działaniami ujętymi w ramach projektu będą warsztaty „Etnofit na talerzu”, które przeprowadzą profesjonalni kucharze. W czasie trwania warsztatów uczestnicy będą przygotowywać staropolskie dania kuchni ludowej, która była serwowana przed kilkudziesięcioma laty w danym regionie i wykorzystywać jej smaki tak, aby tworzyć z nich dania „fit”.

Punktem kulminacyjnym projektu będzie Festiwal EtnoFit Smaki, który odbędzie się w 2023 roku. W ramach tego spotkania odbędzie się konkurs kulinarny na najlepszą i najsmaczniejszą potrawę kuchni staropolskiej w wersji fit. Będą również stoiska wystawiennicze, promowana będzie publikacja z przepisami, a na zakończenie wystąpi gwiazda wieczoru. Projekt finansowany jest z Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego i realizowany będzie w partnerstwie z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie.

Adam Kubka

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}