W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Szef dla młodych talentów

05.12.2022

Po raz kolejny nasza młodzież odwiedziła ​​​​​​​Akademię Inspiracji MAKRO w Warszawie. Tym razem udaliśmy się na pokazy kulinarne szefów kuchni. Szef dla Młodych Talentów to inicjatywa prowadzona od kilku lat przez MAKRO oraz Akademię Inspiracji MAKRO. Celem projektu jest wsparcie przyszłych szefów kuchni – uczniów szkół gastronomicznych, którzy stawiają pierwsze kroki w swojej karierze.

Akademia Inspiracji MAKRO z udziałem uczniów SOSW w Baryczy

Zespół Akademii Inspiracji, współpracując z nauczycielami szkół gastronomicznych, przygotował dla uczestników inicjatywy pomagające im zdobywać wiedzę i kompetencje przydatne w zawodzie kucharza. Mają być one uzupełnieniem realizowanego przez nich programu nauczania.

W tym roku odbyło się spotkanie pod hasłem „Akademia Kuchni Polskiej”. Nasi uczniowie - kucharze z Branżowej Szkoły I stopnia wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych –Grażyną Tomalą i Moniką Brzozowicz mieli możliwość udziału w tym wydarzeniu.

Dla młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze, przygotowano szereg aktywności:

- prelekcje poprowadzone przez ekspertów programu na temat: „Polskie Skarby Kulinarne”, „Wykorzystywanie kuchni historycznej w dzisiejszej gastronomii”;

- pokazy kulinarne doświadczonych szefów kuchni – mieliśmy okazję degustować Żebro wołowe z kawiorem i rybnymi kołdunami w rosole z suma i wołowiny; mannę na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli; cynamonkę z kremem kasztanowym; bezalkoholowe wino musujące z truskawką.

Podczas każdego z tych pokazów szefowie dzielili się praktycznymi wskazówki, trikami i poradami kulinarnymi. Wybrani uczniowie mieli też okazję współpracować z szefami w zakresie serwowania potraw i napojów. Nasi uczniowie spośród dwustu uczestników zostali wybrani i wykazali się warsztatem kulinarnym – Samanta Gorzelak, Sandra Król, Wiktoria Grygiel, Arkadiusz Brzózka.

Po każdym pokazie młodzież mogła wziąć udział w quizie wiedzy, za który dla laureatów były cenne nagrody. Czas spędzony w Akademii minął nam bardzo szybko i przyjemnie. Podczas przerw mieliśmy okazję do rozmów przy wspólnej kawie i herbacie oraz kosztując przysmaki z desek serów. Młodzi kucharze wrócili bogatsi o kolejną porcję wiedzy i doświadczenia kulinarnego.

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Baryczy

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}