Świąteczny czas w SOSW w Baryczy
W poniedziałek 16 grudnia br. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Zdzisławy i Stanisława Bytnarów w Baryczy zapanowała prawdziwie rodzinna i świąteczna atmosfera. Zebranych gości na początku powitał dyrektor placówki Jan Słuszniak, który złożył wszystkim życzenia i zaprosił do wspólnego świętowania. Uroczystość rozpoczęła się od jasełek, które przygotowali uczniowie pod wodzą nauczycieli: ks. Daniela Natorskiego, Joanny Jaworskiej oraz Klaudii Stępińskiej.
W tym roku przyjęły one wyjątkową – nieoczywistą formułę, sceneria przeniosła widzów na dworzec kolejowy. Na scenie pojawili się bezdomni, których odwiedzali niebiańscy goście.
Na widowni jak co roku zasiedli goście: reprezentujący Biskupa Diecezji Radomskiej - Proboszcz Parafii Św. Mikołaja w Końskich ks. kan. Jacek Wieczorek, Wicestarosta Konecki Jarosław Staciwa, którzy skierowali życzenia dla uczniów, rodziców i nauczycieli, a także dziękowali za zaproszenie i podkreślali, jak istotny w życiu każdego człowieka jest czas Bożego Narodzenia. Na miejscu obecni byli także m.in. członkowie Zarządu Powiatu Danuta Leśniewicz, Dariusz Banasik i Wojciech Owczarek, naczelnik Wydziału Polityki Społecznej, Oświaty i Zdrowia Agata Centkowska, wójt Gminy Słupia Konecka Robert Wielgopolan, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Rudzie Pilczyckiej Iwona Wielgopolan, Proboszcz Parafii Chrystusa Odkupiciela w Końskich ks. Artur Kowalczyk, nadleśniczy Nadleśnictwa Barycz Wojciech Bomba, dyrektor Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Końskich Krzysztof Stachera, przyjaciele Ośrodka Iwona Gregiel i Dariusz Gliszczyński, Prezes Stowarzyszenia Przyjazne Schody Henryka Stępień, przedstawiciele Rady Rodziców oraz lokalnych mediów.
Po zakończonym owacjami spektaklu, ks. Jacek Wieczorek odmówił świąteczną modlitwę, pobłogosławił wszystkich a uczestnicy spotkania składali sobie życzenia łamiąc się tradycyjnym opłatkiem. Następnie wszyscy goście i uczniowie przenieśli się do budynku internatu, by wziąć udział w wieczerzy wigilijnej. Do skosztowania były tradycyjne potrawy wigilijne - pyszna zupa grzybowa, smażona ryba, śledzie, kapusta z grochem, łazanki a także m.in. kompot z suszu i słodkie wypieki. Nad całością obsługi gości, czuwali uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia z Baryczy.
Marta Trudnos