W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Sukces koneckich KGW podczas 5. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Tokarni!

Największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych odbył się w miniony weekend 22 - 23 maja 2021 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni, podczas zorganizowanego 5. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. W trakcie imprezy prezentowali się członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z regionalnych kuchni. Wśród nich znalazły się Koła z powiatu koneckiego, zwycięzcy konkursów zorganizowanych w trakcie trwania Festiwalu.

Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni

Pierwszy dzień poświęcony został prezentacji regionalnej kuchni, przysmaków pamiętanych z dzieciństwa, przygotowanych na podstawie dawnych receptur i przy użyciu rodzimych składników, zdrowych, naturalnych i smacznych. Głównym punktem było rozstrzygnięcie konkursu „Smaki dzieciństwa”, którego celem było przybliżenie smaków dzieciństwa, kojarzonego zazwyczaj z wakacjami na wsi. Jury pod kierownictwem starosty powiatu kieleckiego, Mirosława Gębskiego oceniło ponad trzydzieści potraw.

Pierwsze miejsce zajęły pierogi z farszem fasolowym, boczkiem i suszem autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Klimontowa. Na drugim miejscu znalazł się Kugiel Radoszycki z KGW „Znad Plebanki” w gminie Radoszyce.

Trzecie miejsce to makaron z jagodami bęczkowskimi, który wykonało KGW „Korale Radoszowiec” z Bęczkowa. Jury przyznało również trzy wyróżnienia. Pierwsze z nich trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich „KW-usie” z Koziej Woli za prażoki, czyli kluski ziemniaczane naszych babć, robione w bardzo szybki i prosty sposób.

W drugim dniu imprezy, rozstrzygnięto konkurs na "NAJPIĘKNIEJSZE STOISKO ŚWIĘTOKRZYSKIEGO FESTIWALU SMAKÓW". Komisja oceniła stoiska pod względem najefektowniejszego i najciekawszego zaaranżowania pod względem estetycznym i funkcjonalnym. Ocenie podlegał jedynie sposób prezentacji, a nie sama oferta. Z przyjemnością informujemy, że zwycięzcą tej rywalizacji zostało Koło Gospodyń Wiejskich Kapałów-Radoska z gminy Radoszyce. Wszystkim Laureatom serdecznie gratulujemy!

Mariusz Słowiński

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}