W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Regionalnie podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Muzeum Wsi Kieleckiej!

W Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni miniony weekend poświęcony został prezentacji regionalnej kuchni, czy przysmaków pamiętanych z dzieciństwa. Mieszkańcy regionu i turyści mieli okazję posmakować specjałów, uczestnicząc w 5. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków.

Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni

W Tokarni gościli współorganizatorzy imprezy, przewodniczący Sejmiku Andrzej Pruś oraz marszałek Andrzej Bętkowski, a także zaproszeni goście: wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, świętokrzyscy parlamentarzyści oraz wiceminister rolnictwa Anna Gembicka. Powiat Konecki podczas tego festiwalu reprezentował starosta konecki Grzegorz Piec wraz z członkiem zarządu Jarosławem Staciwą.

Do Tokarni, jak co roku, przyjechali także rękodzielnicy, prezentujący wyroby z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. Były również występy grup śpiewaczych oraz kapel ludowych z całego regionu. Rozstrzygnięto także konkursy: kulinarny pn. “Smaki Dzieciństwa”, jedzenia pierogów oraz na najpiękniejsze stoisko festiwalu. Wśród nagrodzonych znalazły się nasze KGW z gminy Radoszyce oraz Stąporkowa, które z sukcesem zajęły czołowe miejsca w festiwalowych zmaganiach konkursowych.

Świętokrzyski Festiwal Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni, który odbył się w dniach 22-23 maja br., zorganizowany został przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Muzeum Wsi Kieleckiej i Echo Dnia. Drugiego dnia w pięknym zabytkowym kościółku z Rogowa, rozpoczęła msza święta w wyjątkowej oprawie, którą zapewnił zespół Bolechowiczanie z gminy Nowiny. Zespół stworzył piękną oprawę muzyczną, ciesząc nią licznie zgromadzonych wiernych.

Oprócz degustacji potraw, prezentacji stoisk KGW, czy pokazów rękodzieła, nie zabrakło konkursów dla publiczności, między innymi jedzenia pierogów na czas. Na ludową nutę wystąpiły także, świętokrzyskie zespoły folklorystyczne.

Był to niewątpliwie największy w regionie kiermasz potraw oraz produktów regionalnych, cieszący się tak dużą popularnością wśród odwiedzających skansen, co zapewne było spowodowane długą przerwą wymuszoną przez obostrzenia epidemiczne.

Mariusz Słowiński

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}