Ogłoszenie w sprawie rolniczego handlu detalicznego
Sprzedawaj żywność pochodzącą w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu konsumentowi finalnemu w punkcie wytwarzania lub w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko, wystawa, festyn)!
CO MOŻNA WYTWARZAĆ I SPRZEDAWAĆ?
- Mleko surowe, mleko surowe i siarę, surową śmietanę, jaja od drobiu, jaja od ptaków bezgrzebieniowych, produkty pszczele nieprzetworzone, produkty rybołówstwa oraz żywe ślimaki lądowe.
- Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, drobiowe, zajęczaków lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone, świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone, produkty mięsne, mleczne lub produkty na bazie siary, jajeczne, wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa, gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym gotowe posiłki.
JAK ROZPOCZĄĆ DZIAŁALNOŚĆ?
W terminie 30 dni przed dniem rozpoczęciem planowanej działalności złóż pisemny wniosek do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (PLW) o wpis zakładu do rejestru.
Rolniku - zapytaj Powiatowego Lekarza Weterynarii o szczegółowe informacje dotyczące produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego oraz żywności złożonej w ramach RHD.
Materiały
Ogłoszenie o rolniczym handlu detalicznymrolniczy_handel_detaliczny.pdf 0.17MB