W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Nowe szanse dla rolników Powiatu Koneckiego

Z inicjatywy Starosty Koneckiego ​​​​​​​Grzegorza Pieca, w czwartek 7 października w Starostwie Powiatowym w Końskich, spotkali się przedstawiciele samorządów powiatów koneckiego, szydłowieckiego z zarządem Klastra Przemysłowego dawnych terenów Centralnego Okręgu Przemysłowego im. Premiera Eugeniusza Kwiatkowskiego i przedstawicielem Fundacji „Rolnik Handluje”.

Spotkanie z zarządem Klastra Przemysłowego dawnych terenów Centralnego Okręgu Przemysłowego im. Premiera Eugeniusza Kwiatkowskiego i przedstawicielem Fundacji „Rolnik Handluje”

Oprócz starosty w spotkaniu uczestniczyli wójt Gminy Gowarczów Stanisław Pacocha, zastępca burmistrza Stąporkowa Beata Siadul, kierownik Koneckiego Biura Powiatowego ARiMR Marlena Banasik, przewodnicząca Powiatowej Rady KGW Justyna Rupniewska oraz reprezentanci powiatowych organizacji i instytucji działających na rzecz rolnictwa.

Głównym tematem był nowy projekt wdrożeniowy dystrybucji i przetwórstwa żywności, przygotowywany przez Klaster Przemysłowy COP, we współpracy z wymienioną wcześniej fundacją i samorządami lokalnymi.

Jan Banaszak, zastępca prezesa Klastra Przemysłowego COP, mówiąc na wstępie o patriotyzmie gospodarczym odwołał się do chlubnych przykładów z przeszłości, pragmatyzmu wielkopolskich rolników i wspaniałych osiągnięć myśli technicznej 20-lecia międzywojennego. Następnie prezes tej instytucji, Jacek Kopyra przedstawił podstawowe założenia pomysłu, którego istotą jest stymulacja rozwoju małych i średnich producentów rolnych. Opowiedział o sposobach i zasięgu działania Klastra Przemysłowego COP, zasadach współpracy z lokalnymi organizacjami i uczelniami z wielu zakątków świata. Prezes Kopyra naświetlił też szanse dla eksporterów żywności które może dać wejście na nowe rynki zbytu.

Rafał Foryś, przedstawiciel Fundacji „Rolnik Handluje” w swoim wystąpieniu nawiązał do tego mówiąc o wielu problemach współczesnych społeczeństw i typowych chorób cywilizacyjnych związanych ze spożywaniem produktów wytwarzanych przy nadmiernym wykorzystaniu środków chemicznej ochrony roślin, zbyt dużej ilości konserwantów i żywności głęboko przetworzonej. Skrócenie łańcucha dystrybucji i dostarczenie do końcowych konsumentów produktów lokalnych, ekologicznych i przede wszystkim świeżych jest w dzisiejszych czasach bardzo ważne.

Obaj prelegenci zgodnie podkreślili, że sukces przedsięwzięcia z znacznej mierze zależy od dobrej współpracy z lokalnymi samorządami szczebla gminnego i powiatowego. Starosta Grzegorz Piec docenił potencjał i szanse, jakie dla lokalnego rynku rolnego stwarza ten projekt i rozpoczął rozmowy zmierzające do podpisania stosownego porozumienia z Klastrem przemysłowym COP.

Adam Kubka

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}