KGW Przybyszowy zwycięzcą I kategorii w konkursie „Polska Wieś Smakuje”
Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które od 28-go listopada do 16-go grudnia 2020 roku mogły nadsyłać zgłoszenia praktykowanych przez siebie tradycji kulinarnych.
Konkurs na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi realizowany był przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Do konkursu wpłynęło 330 opisów z całego kraju, wśród nich znalazły się przepisy KGW: Przybyszowy, Smyków, Sworzyce, Stanowiska, Bębnów, a także KGW „Integracja – Nalewajków – Wyrębów - Górniki”, z których jury wyłoniło po trzech laureatów, w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych.
Każda praktyka kulinarna oceniana była według kryteriów merytorycznych, do których należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu oraz jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną, a także sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. W ocenie było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.
O zwycięstwie zdecydowała liczba punktów przyznanych w ocenie Jury, w poszczególnych rankingach:
- Kiszonki z warzyw i owoców,
- Zupy,
- Potrawy jarskie,
- Potrawy z drobiu i ryb,
- Potrawy świąteczne.
Zwycięzcą I Kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” i zajęcie I miejsca, zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków, który prezentujemy poniżej. Nagrodą główną w tej kategorii, oprócz dyplomu jest nagroda pieniężna w wysokości 1 000 zł.
W II Kategorii „Zupy”, swoje przepisy zaprezentowało kilka KGW. Poszczególne koła zajęły miejsca: Sworzyce - 16, Smyków - 26, Stanowiska - 71 oraz Bębnów - 79. W III kategorii „ Potrawy jarskie”, 26 miejsce zajęło KGW „Integracja - Nalewajków, Wyrębów, Górniki” z przepisem na faszerowane ziemniaki. 12 miejsce w kategorii V „Potrawy świąteczne”, zdobyło KGW w Smykowie z przepisem na barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów.
- Serdecznie gratuluję KGW w Przybyszowach oraz pozostałym kołom naszego powiatu, które wzięły udział w konkursie. Cieszę się tym bardziej, że społeczność KGW, mimo trudnej sytuacji związanej z pandemią, silnie aktywizuje się poprzez udział w wielu projektach, czy właśnie poprzez udział w konkursach, nie tylko organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Końskich, ale korzystając z propozycji na terenie całego kraju. Jest to jednocześnie promocja naszego powiatu i tradycji regionu. Życzę wszystkim kołom sukcesów, inspiracji i wielu inicjatyw, które pozwalają przetrwać ten ciężki czas - zaznacza Starosta Konecki Grzegorz Piec.
Prezentujemy zwycięski przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach. Mamy nadzieję, że przypadnie Państwu do gustu.
Zakwas z Buraków
Składniki:
- 0,5 kg buraków,
- 2 szklanki wody (500 ml) przefiltrowanej lub przegotowanej,
- pół łyżki soli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.
Przygotowanie:
Wyparzamy duży słój. Buraki obieramy i kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią pokryte. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Przechowujemy je w lodówce.
Jeśli warzywa wypływają, to przykrywamy je talerzykiem. Należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go wyłowić czystą łyżeczką i wyrzucić, ponieważ to może być dowodem pleśnienia. Buraki i czosnek wkładamy do miseczki i używamy do sałatek, np. carpaccio z kiszonych buraków. Super smakują zmiksowane w blenderze z jabłkiem, octem jabłkowym i odrobiną octu konopnego.
Mariusz Słowiński