W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Garwolińskiego „Jadą goście, jadą…I czym ich podejmiemy?”

Plakat konkurs

Jadą goście, jadą i czym ich podejmiemy? Takie pytanie zadawały i zadają sobie gospodynie na Mazowszu, na Podlasiu, w Małopolsce, czy na Śląsku przed każdym spotkaniem rodzinnym i towarzyskim. Co podać na stół, żeby goście się najedli, a jednocześnie byli pod wrażeniem kunsztu kulinarnego pani domu? Czym podjąć biesiadników, żeby na długo zapamiętali spotkanie? Co ugotować i jak podać, żeby najlepiej wykorzystać dostępne produkty, z których wiele pochodzi z własnej hodowli? Nie lada to zadanie, ale przecież gospodyniom wiejskim nigdy nie przyprawiające trudności. Bogate tradycje kulinarne poszczególnych regionów, ale też przekazywane z pokolenia na pokolenie w rodzinach przepisy i umiejętności, pozwalały paniom na wsi dobrze przygotować się na każdą biesiadę. Czy to wesele, czy zmówiny, chrzciny, odpust, święta, czy Boży obiad, zawsze na stół trafiały smakowitości przygotowane własnoręcznie, z tego co akurat dostępne, z troską o gości i ich podniebienia, ale też dobre imię gospodarzy. Bo przecież zgodnie z przysłowiem „Gość w dom, Bóg w dom” nie tylko tych zaproszonych i długo wyczekiwanych należało podjąć „Czym chata bogata”. Nawet jeśli ktoś się trafił, jak to mówiono „z drogi”, też nie wolno mu było odmówić poczęstunku. Dzięki temu polska gościnność stała się przysłowiowa i doświadczamy jej do dziś. To co dawniej gotowano i podawano gościom na spotkania większe i mniejsze? Na przykład na wesela? Jakie dania były obowiązujące kiedyś, a czym podjęłaby gości w takich okolicznościach współczesna gospodyni wiejska na Podlasiu albo na Mazowszu? Co podałaby na odpust? Dawniej i obecnie? Odpusty odbywały się w różnych porach roku, więc jadłospis na tę okazję inny był na wiosnę, a jeszcze inny jesienią. A na chrzciny? Co podawano dawniej, a czym raczy się gości współcześnie? Co najbardziej smakuje przy takiej okazji i czego absolutnie nie może zabraknąć na stole? Czy na Święta Wielkanocne przygotowywano coś specjalnego? A może na Boże Narodzenie? Pytania retoryczne, wiemy, że kuchnia świąteczna wyjątkowo poddawała się regionalnym i lokalnym zwyczajom. Jakie one były i co przetrwało do dziś? Czym wyróżniał się niedzielny obiad w gronie najbliższej rodziny, a czym celebrowany w gronie zaproszonych na tę okazję gości? Co należało przygotować na niedzielny stół, aby podkreślić świąteczny charakter tego dnia oraz dopieścić domowników i przybyszy? Co w końcu podawano na Boży obiad, który był zawsze smutną okolicznością, ale przecież stanowił nieodłączny element ostatniego pożegnania z kimś, z kim jeszcze niedawno siadaliśmy do wspólnego stołu?  Kuchnia dawniej i dziś. Przepisy, produkty, techniki kulinarne, rodzinne zwyczaje i lokalne tradycje, okoliczności świętowania i ich przebieg. Sposób wytwarzania i podawania dań, ich kolejność na stole, ale też sezonowość. Wszystko to stanowiło i nadal stanowi o wyjątkowości kuchni rodzinnej i regionalnej. Nadaje jej wyjątkowych cech i oryginalności. Jest wielką wartością i wyznacznikiem naszej tożsamości i ważną częścią naszego narodowego dziedzictwa kulturowego. Powiat Garwoliński od zawsze był terenem rolniczym. Nasza ziemia dostarczała i nadal dostarcza dorodnych zbóż, warzyw i owoców, zdrowego mleka i smacznego mięsa. A nasze gospodynie były i są mistrzyniami w przyrządzaniu wspaniałych potraw z miejscowych produktów. Pragniemy pokazać to bogactwo, dlatego ogłaszamy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Garwolińskiego „Jadą goście, jadą… I czym ich podejmiemy?” Zachęcamy Panie z KGW do udziału w konkursie.  To będzie dobra okazja do tego, aby pokazać to, co w powiecie garwolińskim jest
najsmaczniejsze! A efektem końcowym będzie piękna książka kucharska
Ziemi Garwolińskiej. Drogie Panie, bądźcie jej autorkami.

Materiały

Regulamin Konkursu
Regulamin​_Konkursu​_(1).pdf 0.29MB
Załącznik nr. 1
Załącznik​_nr​_1​_do​_Regulaminu​_Konkursu​_Kulinarnego.pdf 0.15MB
Załącznik nr. 2
Załącznik​_nr​_2​_do​_Regulaminu​_Konkursu.pdf 0.27MB
Klauzula informacyjna
KLAUZULA​_INFORMACYJNA​_KONKURS​_KGW​_Załącznk​_nr​_3​_do​_Regulaminu​_Konkursu.pdf 0.54MB

Zdjęcia (1)