Poznajemy smaki, pomagając ptakom przetrwać zimę
Dzieci w wieku przedszkolnym cechuje naturalna ciekawość środowiska. Pragną badać otoczenie, doświadczać nowych wrażeń, poznawać smaki. Można powiedzieć, że smak to nasz papierek lakmusowy.
Kolejnym zadaniem innowacji pedagogicznej ”Sensoryka smyka” było właśnie poznawanie różnych smaków przez dzieci.
Nasze przedszkolaki jak co zimę, zabrały się do przygotowywania pokarmów dla ptaków. Sporządziły go z nasion, pestek dyni, słonecznika, rodzynek, żurawiny, orzechów, suszonych owoców, smalcu, pomarańczy. Dzieci dowiedziały się jakie witaminy i wartości odżywcze mają suszone owoce czy nasiona.
Oczywiście, zanim zabrały się do przygotowania jedzenia dla ptaszków same próbowały, degustowały, omawiały i opisywały, jakie doznania smakowe towarzyszyły im podczas spożywania bakalii i nasion. Czasami się krzywiły, innym razem uśmiechały, mlaskały i oblizywały.
Było pysznie! I dla dzieci i dla ptaszków.
Gabriela Janicka