W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Poznajemy smaki, pomagając ptakom przetrwać zimę

Dzieci wspólnie wykonują pokarm dla ptaków

Dzieci w wieku przedszkolnym cechuje naturalna ciekawość środowiska. Pragną badać otoczenie, doświadczać nowych wrażeń, poznawać smaki. Można powiedzieć, że smak to nasz papierek lakmusowy.

 Kolejnym zadaniem innowacji pedagogicznej ”Sensoryka smyka” było właśnie poznawanie różnych smaków przez dzieci.

Nasze przedszkolaki jak co zimę, zabrały się do przygotowywania pokarmów dla ptaków. Sporządziły go z nasion, pestek dyni, słonecznika, rodzynek, żurawiny, orzechów, suszonych owoców, smalcu, pomarańczy. Dzieci dowiedziały się jakie witaminy i  wartości odżywcze mają suszone owoce czy nasiona.

Oczywiście, zanim zabrały się do przygotowania jedzenia dla ptaszków same próbowały, degustowały, omawiały i opisywały, jakie doznania smakowe towarzyszyły im podczas spożywania bakalii i nasion. Czasami się krzywiły, innym razem uśmiechały, mlaskały i oblizywały.

Było pysznie! I dla dzieci i dla ptaszków.

 

Gabriela Janicka

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}