Kiszenie barszczu
W pewne czwartkowe popołudnie uczniowie klas pierwszych, rodzice oraz członkini zespołu Sami Swoi spotkali się w szkolnej jadalni, aby w ramach projektu „Lokalne tradycje” zakisić czerwony barszcz, który jak wiemy ma wiele cennych wartości odżywczych. Dzieci po wcześniejszej projekcji filmu instruktażowego wzięły się do pracy. Etapami wykonywały czynności; kroiły buraki, wkładały przyprawy, zalewały gotowy wkład osolona wodą, a dorośli zakręcali słoiki. Następnym krokiem było doglądanie i pilnowanie procesu kiszenia. Po zakiszeniu, każde dziecko zabrało jeden słoik barszczu do domu, a pozostałe zostały wystawione na sprzedaż w naszej szkole. Sprzedaż barszczu cieszyła się dużym zainteresowaniem, a dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na organizację wycieczki na koniec pierwszego etapu edukacyjnego.
Marzena Kuśmierz, Grażyna Zwierz