W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Kisimy kapustę w ramach projektu edukacyjnego „Lokalne Tradycje”

Zdjęcie przedstawia grupę dzieci trzymających słoiki z ukiszoną kapustą.

Jesień to wspaniały czas na kiszonki i przetwory. W ramach kontynuacji  Projektu „Lokalne Tradycje” uczniowie klas drugich spotkali się z przedstawicielką zespołu Sami Swoi by poznać proces popularnego polskiego przysmaku jakim jest kiszona kapusta. Po zapoznaniu się z walorami smakowymi i zdrowotnymi dzieci  zabrały się do działania; przygotowały miejsca pracy,  szatkowały kapustę, tarły marchewkę, a wszystko to pod okiem wychowawczyń i Pani Stasi Guguły. Następnie zszatkowaną kapustę wkładały do beczki, soliły i ugniatały. Przez kolejne dni przebiegał  proces fermentacji kapusty. Po jego zakończeniu dzieci zabrały ukiszoną kapustę w słoiczkach do domu.

                                                                                     Autor: Grażyna Zwierz

 

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}