III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach
8 kwietnia, w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Konkurs skierowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski i wybiegał poza ramy programu nauczania, kreując przyszłych adeptów sztuki kulinarnej.
W gronie jury zasiadały autorytety ze świata kulinarnego, między innymi Kurt Scheller, Karol Okrasa oraz szefowie kuchni polskich restauracji z Katowic, Poznania, Krakowa itp.
Podczas finału ,,III Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych’’ rywalizowało sześć dwuosobowych drużyn pod okiem szkolnego trenera. Jasło reprezentowali uczniowie Zespołu Szkół nr 3 Bartosz Duda i Dawid Stoś, uczniowie czwartej klasy z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Zespoły musiały w czasie 2 godzin 30 minut przygotować zgodnie ze sztuką kulinarną 9 porcji dania głównego, składającego się między innymi z fileta z łososia, pieprzu cytrynowego i śmietany.
Mimo, że chłopakom nie udało się stanąć na podium to na pewno zdobyli dużo doświadczenia i mieli zaszczyt przygotowania potraw pod okiem kulinarnych sław.
Materiał: ZS nr 3 w Jaśle