W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Carving – artyzm w kuchni

praca uczniów

Z dumą informujemy, że uczennica Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle - Anita Nadymus zakwalifikowała się do finału I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego "Kuchnia Roślinna" w kategorii CARVING i 27.10.2021 będzie reprezentowała naszą szkołę w Łodzi.

Jak to się zaczęło?

Anita wspólnie z grupą uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle oraz wspólnie z partnerską szkołą ze Słowacji -Spojena Skola w Svidniku uczestniczyła w warsztatach z zakresu „Carving fruit”.  Szkolenie było częścią polsko – słowackiego projektu pt. „Poprawa jakości edukacji specjalistycznej i zawodowej Zespołu Szkół nr 3 i Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle oraz Spojena Skola w Svidniku”, którego celem jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego oraz dostosowanie edukacji specjalistycznej i zawodowej do potrzeb transgranicznego rynku pracy. Podczas 18-godzinnego szkolenia uczniowie nabyli wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji z warzyw i owoców oraz dekoracji potraw i stołów bankietowych. 

Skąd, jak i dokąd czyli do czego wykorzystuje się sztukę carvingu?

Rzeźbienie w warzywach i owocach, to sztuka, która przywędrowała do Europy z krajów azjatyckich, gdzie już od starożytności stanowiła element regionalnej kultury. Przeniesiona na nasz grunt stała się świetnym pomysłem na zwiększenia atrakcyjności różnego rodzaju imprez, a dzięki utalentowanym mistrzom carvingu jej ranga znacznie wzrosła. Używając specjalnie przeznaczonych do tego noży, praktycznie każdy może zacząć tworzyć jedyne w swoim rodzaju rzeźby, które staną się oryginalną ozdobą stołu i cieszyć będą oko zasiadających przy nim gości. Dekoracje tego typu możemy zobaczyć również w restauracjach, na stołach bankietowych, podczas dużych imprez i podczas uroczystości okolicznościowych. 

Cieszymy się sukcesem naszej uczennicy doceniamy postawę otwartości na nowe rozwiązania kulinarne, chęć uczenia się od innych, ciekawość. Serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki.

Zespół Szkół Nr 3 w Jaśle

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}