W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Domowy twaróg najlepszy!

Garwolińskie najlepsze! Pod takim hasłem odbywał się konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Garwolińskiego na najsmaczniejsza potrawę z nabiału. Do konkursu przystąpiło 49 Kół, z czego 13 przeszło do II etapu. Wielki finał miał miejsce 7 sierpnia podczas Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego w Miętnem. Komisja wybrała najlepszych! Zwyciężyło KGW Chęciny „Chęcinianki” z domowym twarogiem z mleka krowiego.

Konkurs fot. 1

Garwolińskie najlepsze!

Jeszcze w marcu Powiat Garwoliński oraz Senator RP Maria Koc ogłosili kolejny konkurs kulinarny dla KGW, którego partnerem został OSM Garwolin, bowiem głównym składnikiem potrawy miał być nabiał. Do rywalizacji stanęło 49 potraw, z czego do finałowego etapu przeszło 13. To oni musieli przyjąć komisję na degustację podczas Festiwalu Etnograficznego.  

Komisja konkursowa w składzie: Senator RP – Maria Koc, Agnieszka Gromół – Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Garwolinie, Janusz Kowalski – Kierownik Powiatowego Ośrodka Sportu. Hotel Miętne oraz Agnieszka Gałkowska – OSM Garwolin. Komisja stanęła przed nie lada wyzwaniem, bowiem kreatywność naszych Gospodyń i Gospodarzy nie zna granic. Komisja bywała w starej chacie, kawiarence czy ganeczku i tam próbowała wspaniałych dań. Oceniano nie tylko walory smakowe, wygląd i estetykę potrawy, ale także oryginalność podania, związek z tradycją i regionem.
 

Najlepsze KGW Chęciny

Najlepsze okazało się KGW Chęciny „Chęcinianki” i Domowy twaróg z mleka krowiego. Zwycięzcy otrzymali czek 2000 zł i nagrody rzeczowe od OSM Garwolin. II miejsce (1500 zł) zdobyło KGW w Korytnicy „Niezapominajki”  i ich potrawa „Kładzioki z serem i bekonem”, zaś III miejsce KGW w Miastkowie Kościelnym „Sami Swoi” (1000 zł) i ich hrabiowski sernik miastkowski podany w iście hrabiowskim stylu. Pozostałe 10 kół otrzymało wyróżnienia (czeki w wysokości 500zł).

Podczas oficjalnego rozstrzygnięcia obecny był wicepremier, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński, który gratulował naszym KGW, dziękował za to, że tak pieczołowicie kultywują rodzime tradycje, a dzięki ich działalności nasza kultura i dziedzictwo jest nadal żywe.

Senator Maria Koc gratulowała wszystkim uczestnikom konkursu i dziękowała za tak liczne zainteresowanie. Starosta Powiatu Garwolińskiego Mirosław Walicki wyraził wielką radość, że jako Powiat Garwoliński wyróżniamy się nie tylko na tle Województwa Mazowieckiego, ale całej Polski pod względem ilości a nade wszystko aktywności naszych Gospodyń i Gospodarzy. KGW przeżywają swój renesans, a dzięki takim konkursom czy festiwalom jak ten w Miętnem ta aktywność jest widoczna.

Specjalnym wyróżnieniem pozakonkursowym uhonorowano Panie z Ukrainy – mieszkanki ośrodka dla uchodźców w Miętnem, którzy przygotowali dla komisji tort wątróbkowy.

Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym – i jak zapowiedzieli organizatorzy podczas festiwalu – idąc za ciosem i wielkim sukcesem pierwszej książki kucharskiej, wkrótce zostanie wydana kolejna jej część,  z przepisami z tegorocznego konkursu.

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}