W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Grypa

25.02.2021

stop grypa

NIE poddaj się GRYPIE

Główny Inspektor Sanitarny zaleca:

Higiena

Wirus grypy przenoszony jest drogą powietrzną i kropelkową, dlatego zachowanie higieny osobistej oraz higieny otoczenia ma szczególne znaczenie. Przebywając w miejscach, w których kontakty z ludźmi są szczególnie bliskie, pamiętajmy o przykrywaniu nosa i ust chusteczką podczas kaszlu i kichania. Duże znaczenie ma mycie rąk ciepłą wodą i mydłem bądź żelem antybakteryjnym, zwłaszcza po kasłaniu i kichaniu. By zapobiec rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów, należy unikać dotykania oczu, nosa, a także ust. Zaleca się osobom z objawami grypy, o ile nie są skierowane do szpitala, pozostawanie w domu i stosowanie maseczek ochronnych, dotyczy to również osób opiekujących się nimi. Przede wszystkim nie bagatelizujmy pierwszych objawów grypy i zgłośmy się niezwłocznie do lekarza.

Szczepienia profilaktyczne przeciw grypie sezonowej

Szczepionka przeciw grypie zawiera nieaktywną lub znacznie osłabioną postać wirusa, która powoduje powstanie przeciwciał chroniących przed zachorowaniem, a sama nie wywołuje choroby. Pozwala to uniknąć chorób, a przede wszystkim poważnych powikłań układu oddechowego, zaburzeń pracy serca, niewydolności nerek i powikłań neurologicznych.

Na co dzień pamiętaj
Dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze pozwala zachować równowagę układu odpornościowego. Bazę diety powinny stanowić produkty zawierające duże ilości białka np. chude mięso, drób, ryby, jaja i sery. Szczególne znaczenie dla wzmocnienia układu odpornościowego mają witaminy C, E oraz beta-karoten znajdujące się w świeżych warzywach i owocach. Pamiętajmy więc, by nasza dieta zawierała owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i kiwi. Również picie soków owocowych, zwłaszcza soku z grejpfruta wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy. Nasz jadłospis powinien uwzględniać również produkty bogate w błonnik i składniki mineralne, do których należą żelazo, magnez, cynk i selen. Organizm możemy wzmocnić, stosując magnez i witaminę C w tabletkach musujących. Nie zapominajmy o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, a także napojów mlecznych i samego mleka.

Nic nie wzmacnia organizmu człowieka tak, jak odpowiednia ilość wypoczynku i snu. Osoby dorosłe powinny przeznaczyć na nocny odpoczynek 6-7 godzin, natomiast dzieci i młodzież szkolna znacznie więcej, aż 9-11 godzin na dobę. Taka dawka snu sprawia, że organizm jest wypoczęty, przygotowany do prawidłowego funkcjonowania, a jego odporność na tyle silna, by poradzić sobie z infekcjami i chorobami.

Aktywność fizyczna to jeden z ważniejszych czynników, który sprzyja zachowaniu dobrego stanu zdrowia. Zaleca się, by czas spędzony na świeżym powietrzu był jak najdłuższy, a minimalnie wynosił 1 godzinę w ciągu dnia. Regularnie uprawiany sport to nie tylko sposób na uwolnienie myśli od stresu, ale również sposób by wzmocnić odporność organizmu.

Materiały

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego. Nie poddaj się grypie
grypa.pdf 0.83MB

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}