Projekt KSOW ” Od ziarenka do bochenka” zgłoszenia udziału do dnia 19.08.2022r
Powiat Przemyski zaprasza do konkursu na najlepszy chleb dożynkowy "od ziarnka do bochenka". Termin zgłoszeń: 19:08.2022r. Ogłoszenie wyników w dniu 4.09.2022r na Dożynkach Powiatowych w Nakle /gmina Stubno/.
Kto może być uczestnikiem konkursu?
Uczestnikami konkursu są grupy lokalne, stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich i mieszkańcy Powiatu Przemyskiego tj. osoby fizyczne.
Celem konkursu:
- Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.
- Wyszukanie produktów lokalnych, które mogłyby się stać wizytówką powiatu przemyskiego.
- Promocja produktów lokalnych.
- Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
- Budowa tożsamości kulturowej Powiatu Przemyskiego w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia twórców na dzieci i młodzież.
- Wspieranie lokalnej tożsamości.
- Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności - agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
- Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich.
- Promocję jakości życia na wsi i promocję wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego.
- Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich
Materiały
Informacje o Konkursie zawarte na stronie internetowej Powiatu PrzemyskiegoRegulamin Konkursu
regulamin-chleb-20062022-1_(1).docx 0.05MB Plakat Konkursu.
plakat-chleb.jpg 0.45MB