W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Uroczyste podsumowanie wegańskiego projektu w „Ekonomiku” – Szkoły Mistrzów Innowacji

24.11.2023

Uroczyste podsumowanie wegańskiego projektu w „Ekonomiku” – Szkoły Mistrzów Innowacji

W Zespole Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim miała miejsce uroczystość podsumowania projektu „POPOJUTRZE_ZAWODOWO”, który współfinansowany był przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Priorytetu IV Innowacje Społeczne
i współpraca ponadnarodowa. W uroczystości uczestniczyli: naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia i Spraw Społecznych Mariusz Łata, dyrektor Małgorzata Węglewicz, wicedyrektor Agnieszka Kutera oraz kierownik Szkolenia Praktycznego Andrzej Świć.

Projekt POPOJUTRZE_ZAWODOWO wybrany został przez Ministerstwo Funduszy
i Polityki Regionalnej
do skalowania 3 edu innowacji w 65 szkołach branżowych
i technicznych z całego kraju.

Działania w ramach skalowania Innowacji nr 2, w której brało udział 12 uczniów z klasy trzeciej technik żywienia i usług gastronomicznych, opierały się na koncepcji projektu „EKO-logika. Sztuka roślinnego gotowania”, odpowiadając na problem niedostosowania programu nauczania w szkołach gastronomicznych do zmieniających się trendów żywieniowych, mody na żywienie fit oraz wegańskie.

Dlatego głównym celem projektu było podniesienie kwalifikacji i świadomości przyszłych pracowników branży gastronomicznej.

Do najważniejszych korzyści wynikających z przystąpienia szkoły do innowacji należy wymienić:

  • Warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć – odbywały się one w pierwszym powstałym na Ziemi Świętokrzyskiej Studiu kulinarnym „Domowa Spiżarnia” w Kielcach,
  • Produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć,
  • Doposażenie szkoły w sprzęt i narzędzia do sporządzania wegańskich potraw,
  • Poradniki gotowania wegańskiego dla uczniów,
  • Warsztaty wegańskiego gotowania (20 godzin), które prowadził szef kuchni „Bałtowskiego Zapiecka” – Mariusz Jamroszczyk
  • Certyfikacja i tytuł „Szkoły Mistrzów Innowacji”.

Od 15 września 2022 r. do końca stycznia 2023 r. trwał również konkurs ogłoszony przez organizatora projektu – firmę SENSE Consulting pod nazwą POPOJUTRZE_ZAWODOWO w obiektywie”.

Do udziału zaproszeni zostali wszyscy uczniowie, nauczyciele oraz dyrekcje szkół uczestniczących we wdrożeniu jednej z trzech Innowacji w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO: „AGR-EKO-LAB”, „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, „PROJEKTOWANIE RZEMIESLINKÓW”. Łącznie, w tym konkursie uczestniczyło 65 szkół z całej Polski, w tym ostrowiecki Zespół Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika.

Zadaniem konkursowym było tworzenie i publikowanie różnych materiałów: wideo, zdjęć i/lub innych materiałów, które ukazywały realizowaną Innowację (szkolenia, warsztaty, wizyty studyjne).

Uczestnicy konkursu oceniani byli w dwóch kategoriach: kreatywność i aktywność.
W ramach kryterium kreatywności, kapituła konkursowa oceniała pomysłowość, atrakcyjność przygotowywanych opracowań i kreatywność uczestników.

Przewidziana była jedna nagroda główna oraz 5 wyróżnień indywidualnych dla najbardziej aktywnych. Wśród wyróżnionych znalazły się dwie uczennice z Ekonomika: Bianka Cimała i Zuzanna Żabicka.

W związku z tak dużym osiągnięciem, koordynatorki projektu, Ewa Adamczyk
i Bożena Mazik – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, zostały zaproszone na Konferencję podsumowującą działalność projektów wdrożonych i zrealizowanych przez organizatora – firmę Sense Consulting.

Podczas uroczystości został na ręce koordynatorów projektu wręczony Certfikat dla ZS1, który odtąd nosi zaszczytne miano: SZKOŁY MISTRZÓW INNOWACJI.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}