Uroczyste podsumowanie wegańskiego projektu w „Ekonomiku” – Szkoły Mistrzów Innowacji
24.11.2023
W Zespole Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim miała miejsce uroczystość podsumowania projektu „POPOJUTRZE_ZAWODOWO”, który współfinansowany był przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Priorytetu IV Innowacje Społeczne
i współpraca ponadnarodowa. W uroczystości uczestniczyli: naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia i Spraw Społecznych Mariusz Łata, dyrektor Małgorzata Węglewicz, wicedyrektor Agnieszka Kutera oraz kierownik Szkolenia Praktycznego Andrzej Świć.
Projekt POPOJUTRZE_ZAWODOWO wybrany został przez Ministerstwo Funduszy
i Polityki Regionalnej do skalowania 3 edu innowacji w 65 szkołach branżowych
i technicznych z całego kraju.
Działania w ramach skalowania Innowacji nr 2, w której brało udział 12 uczniów z klasy trzeciej technik żywienia i usług gastronomicznych, opierały się na koncepcji projektu „EKO-logika. Sztuka roślinnego gotowania”, odpowiadając na problem niedostosowania programu nauczania w szkołach gastronomicznych do zmieniających się trendów żywieniowych, mody na żywienie fit oraz wegańskie.
Dlatego głównym celem projektu było podniesienie kwalifikacji i świadomości przyszłych pracowników branży gastronomicznej.
Do najważniejszych korzyści wynikających z przystąpienia szkoły do innowacji należy wymienić:
- Warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć – odbywały się one w pierwszym powstałym na Ziemi Świętokrzyskiej Studiu kulinarnym „Domowa Spiżarnia” w Kielcach,
- Produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć,
- Doposażenie szkoły w sprzęt i narzędzia do sporządzania wegańskich potraw,
- Poradniki gotowania wegańskiego dla uczniów,
- Warsztaty wegańskiego gotowania (20 godzin), które prowadził szef kuchni „Bałtowskiego Zapiecka” – Mariusz Jamroszczyk
- Certyfikacja i tytuł „Szkoły Mistrzów Innowacji”.
Od 15 września 2022 r. do końca stycznia 2023 r. trwał również konkurs ogłoszony przez organizatora projektu – firmę SENSE Consulting pod nazwą „POPOJUTRZE_ZAWODOWO w obiektywie”.
Do udziału zaproszeni zostali wszyscy uczniowie, nauczyciele oraz dyrekcje szkół uczestniczących we wdrożeniu jednej z trzech Innowacji w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO: „AGR-EKO-LAB”, „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, „PROJEKTOWANIE RZEMIESLINKÓW”. Łącznie, w tym konkursie uczestniczyło 65 szkół z całej Polski, w tym ostrowiecki Zespół Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika.
Zadaniem konkursowym było tworzenie i publikowanie różnych materiałów: wideo, zdjęć i/lub innych materiałów, które ukazywały realizowaną Innowację (szkolenia, warsztaty, wizyty studyjne).
Uczestnicy konkursu oceniani byli w dwóch kategoriach: kreatywność i aktywność.
W ramach kryterium kreatywności, kapituła konkursowa oceniała pomysłowość, atrakcyjność przygotowywanych opracowań i kreatywność uczestników.
Przewidziana była jedna nagroda główna oraz 5 wyróżnień indywidualnych dla najbardziej aktywnych. Wśród wyróżnionych znalazły się dwie uczennice z Ekonomika: Bianka Cimała i Zuzanna Żabicka.
W związku z tak dużym osiągnięciem, koordynatorki projektu, Ewa Adamczyk
i Bożena Mazik – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, zostały zaproszone na Konferencję podsumowującą działalność projektów wdrożonych i zrealizowanych przez organizatora – firmę Sense Consulting.
Podczas uroczystości został na ręce koordynatorów projektu wręczony Certfikat dla ZS1, który odtąd nosi zaszczytne miano: SZKOŁY MISTRZÓW INNOWACJI.