Ekonomik na Jarmarku Wielkanocnym
15.04.2025
Ekonomik na Jarmarku Wielkanocnym
Nasza szkoła miała okazję wziąć udział w Jarmarku Wielkanocnym, gdzie prezentowaliśmy wykonaną przez uczniów klas żywieniowych żywność zero waste. Ta specjalna dieta opiera się na zasadzie: „nie marnuj jedzenia”.
Zamiast wyrzucać resztki, można zrobić z nich pyszną przekąskę. Ważne jest również, abyśmy nie kupowali zbyt dużo produktów, ponieważ ich przydatność do spożycia może się skończyć, zanim zdążymy zjeść.
Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców, którzy chętnie próbowali pysznych potraw i przekąsek. Wykonane przez nas muffiny z resztek warzyw, beziki, koreczki, gofry z czerstwego pieczywa z dodatkiem boczku i papryki, lemoniada z resztek cytryny i ogórka czy kanapeczki z odświeżonego pieczywa z pesto z liści rzodkiewki zachwyciły wiele osób, które nie miały wcześniej okazji spróbować tego rodzaju żywności.