W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Dożynki Powiatowo-Gminne w Ostrowcu Świętokrzyskim

04.09.2023

Dożynki Powiatowo-Gminne w Ostrowcu Świętokrzyskim

Po raz pierwszy w historii Ostrowiec Świętokrzyski był gospodarzem Powiatowych Dożynek.

Święto Plonów rozpoczęła Msza św. w kolegiacie św. Michała Archanioła pod przewodnictwem ks. dziekana Jana Sarwy. Następnie barwny korowód, który otwierali starostowie dożynek – Sylwia i  Janusz Majewscy, z wieńcami, ze sztandarami, przedstawicielami władz województwa przewodniczącym sejmiku Arkadiuszem Bąkiem,  powiatu: starostą Marzeną Dębniak,  wicestarostą Andrzejem Jabłońskim, członkami zarządu Agnieszką Rogalińską i Łukaszem Dybcem, przewodniczącym Rady Powiatu Mariuszem Pasternakiem i radnymi, przedstawicielami władz miasta: wiceprezydentem Arturem Łakomcem, wiceprezydentem Krzysztofem Kowalskim, wiceprzewodniczącymi Rady Miasta: Joanną Pikus i Martą Woźnicką – Kuzdak wraz  z radnymi, włodarzami  sąsiednich gmin – wójtem Jerzym Murzynem, wójtem Hubertem Żądło, wójtem Krzysztofem Gajewskim, z sekretarz Kunowa Anetą Szloser – Tyczyńską, pracownikami jednostek miasta i powiatu ostrowieckiego,  przeszedł ulicami Ostrowca Świętokrzyskiego do Parku Miejskiego przy akompaniamencie Orkiestry Dętej z Kunowa.

Uroczystego otwarcia dokonali gospodarze dożynek: starosta Marzena Dębniak i wiceprezydent miasta Artur Łakomiec. Starostowie dożynek przekazali gospodarzom uroczystości chleb wypieczony z tegorocznych zbóż.

Państwo S i J. Majewscy mieszkają w Ostrowcu Świętokrzyskim. Prowadzą 9-hektarowe gospodarstwo, przekazywane od trzech pokoleń. Specjalizują się w produkcji sadowniczej, a od 40 lat w produkcji kiszonek. Doświadczenie, tradycyjna receptura i uprawiane na własnej plantacji surowce, gwarantują wyjątkowy smak, a kiszona kapusta, czy kiszone ogórki cieszą się uznaniem, zdobywając stałych odbiorców.

Dożynki były okazją do wręczenia medali „Zasłużony dla rolnictwa” i odznaczeń.

Medale otrzymali:

Z gminy Ostrowiec Świętokrzyski

  • Karina Bełczewska-Kwiatkowska, pracownik PIW
  • Roman Durlej, rolnik
  • Sylwia Majewska, rolnik
  • Marian Mucha, myśliwy KŁ „Dzik” w Ćmielowie
  • Witold Sienniak, myśliwy HKŁ „Dudek” w Ostrowcu Św.
  • Leszek Zawolski, myśliwy KŁ „Dzik” w Ćmielowie

Z gminy Bałtów

  • Grzegorz Czerwonka,  Antoniów
  • Łukasz Mgłosiek,  Okół  

Z gminy Ćmielów

  • Andrzej Bugajski,  Łysowody
  • Piotr Kotur,  Podgórze

Z gminy Kunów

  • Zbigniew Goździk, Ostrowiec Świętokrzyski
  • Piotr Jakubowski,  Prawęcin, myśliwy KŁ „Góra Chełmowa”
  • Krzysztof Jasiak,  Bukowie

Z gminy Waśniów

  • Krzysztof Brociek, Stryczowice
  • Rafał Gruszka,  Jeżów
  • Dariusz Podgajny,  Garbacz

 

Złotą  odznakę Polskiego Związku Pszczelarskiego otrzymał Władysław Gałka, srebrną – Tomasz Ruszkiewicz, brązową – Ireneusz Renduda i Ryszard Przydatek.

Najwyższe pszczelarskie odznaczenia im. ks. Jana Dzierżona otrzymał Czesław Zając. Mirosław Gemzała, prezes Rejonowego Koła Pszczelarskiego w Ostrowcu Świętokrzyskim otrzymał pamiątkowy grawerton z podziękowaniem za integrację środowiska ostrowieckich pszczelarzy.

Starosta M. Dębniak i wiceprezydent A. Łakomiec podziękowali rolnikom, sadownikom, ogrodnikom i pszczelarzom za codzienną pracę, podkreślając wymiar edukacyjny i integracyjny obchodzonego święta.

Dzięki waszemu umiłowaniu ziemi mamy codziennie chleb, będący symbolem życia i szacunku. Dziękuję za ten chleb i wszystkie dary. To historyczny moment, gdyż po raz pierwszy dożynki są w stolicy powiatu – Ostrowcu Świętokrzyskim.  Święto to ma także wymiar edukacyjny dla najmłodszego pokolenia, aby poznawało ono naszą tradycje narodową, kulturę, obyczaje  i obrzędy ludowe. Życzę wszystkim rolnikom, działkowcom, sadownikom i pszczelarzom dużo zdrowia i satysfakcji z wykonywanej pracy, która odbywa się w ciężkich czasach.. Życzę tym, którzy żyją z pracy na roli, stabilnej polityki rolnej, aby godnie można było sprzedać swoje zbiory i je  przechować. Dożynki to także czas radości, spokoju i wspólnej zabawy, mówiła starosta M. Dębniak.

Chcę wszystkich mieszkańców naszego miasta uspokoić – Mamy hutnicze DNA i  to pielęgnujemy, ale też nie zapominamy o tym, skąd mamy chleb, skąd mamy miód i inne dary, które wnosimy do naszych domów. Dziękuję osobom zaangażowanym w organizację tej imprezy, samorządowcom, przedstawicielce parlamentu, obecnej tu pani poseł , mieszkańcom, że wychodzicie do tej żywej lekcji kultury, folkloru. Dziękuję rolnikom, sadownikom, ogrodnikom i pszczelarzom. Z pewnością to nie ostatnia taka  impreza związana z integracją tych środowisk, mówił wiceprezydent A. Łakomiec.

Tradycyjnie podczas dożynek wieńce zostały ośpiewane przez KGW Szwarszowianki, zespół Kunowianie, „Aktywne Kobiety” z Wólki Bodzechowskiej i dziecięcy zespół folklorystyczny „Miniaturka” z Mominy.

Atrakcją muzyczną był zespół „Żeromszczyzna”, zaś gwiazdą wieczoru zespół „Krywań”, który porwał publiczność w folkowe rytmy.

Zdjęcia (29)

{"register":{"columns":[]}}