W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Program operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODPROGRAM 2021 PLUS

LOGO Banku Żywności, przedstawiające kontury dwóch ptaków w kolorze pochylonych nad miską otoczonych kołem. Ptaki i koło są w kolorze pomarańczowym na białym tle.

Bank Żywności

Program operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Głównym  celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

Pomoc mogą otrzymywać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie /rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będą do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej  (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej) oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego w tej ustawie -  których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.

- 1 707,20 zł- dochód dla osoby samotnie gospodarującej,

- 1 320,00 zł – dochód dla osoby w rodzinie

Osoby, które są zainteresowane otrzymaniem żywności z POPŻ prosimy o kontakt z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Wietrzychowicach, celem ustalenia sytuacji dochodowej swojej rodziny, spisania skierowania oraz zakwalifikowania do otrzymania pomocy.

W ramach Podprogramu 2021 Plus osoby zakwalifikowane otrzymają artykuły spożywcze, których maksymalna wartość może wynieść ok 9,20 kg na osobę, w tym:

  • powidła śliwkowe – 0,3 kg
  • makaron jajeczny świderki – 2 kg
  • mleko UHT – 2 l
  • szynka wieprzowa mielona – 0,9 kg
  • cukier biały – 2 kg
  • olej rzepakowy – 2l

Zakładany okres dystrybucji żywności: luty 2023  - sierpień 2023 r.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne,
  • warsztaty edukacji ekonomicznej,
  • warsztaty dietetyczne,
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Podprogram 2021 PLUS jest kontynuacją poprzednich Podprogramów.

 

 

{"register":{"columns":[]}}