W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Segregujmy oleje jadalne! (część 4)

Olej, który segregujesz, służy do produkcji biopaliw dla samolotów i samochodów. Na ilustracjach lecący samolot pasażerski i jadący samochód.

Nasza gmina dołączyła w maju bieżącego roku do ekoprojektu segregacji kolejnego odpadu, jakim jest zużyty olej i tłuszcz jadalny (zob. "Segregacja olejów jadalnych" ). Dzięki temu mieszkańcy mogą oddawać odpad do specjalnie oznakowanych pojemników. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.

Co dzieje się ze zużytym olejem jadalnym, który oddajemy do segregacji?

Stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że recykling zużytego oleju spożywczego i tłuszczów jest jak najbardziej możliwy. Olej tak samo jak plastik czy szkło jest odpadem, który dostaje drugie życie.

Pojemniki do segregacji oleju w naszej gminie są regularnie opróżniane, a ich zawartość trafia do fabryki. Zużyty olej zostaje tam oczyszczony z przypalonych resztek jedzenia i wody. Butelki PET są poddane recyklingowi, a resztki jedzenia wysłane do biogazowni. Tak oczyszczony olej trafia do dalszej obróbki w przemyśle petrochemicznym – jest przetwarzany na składnik biopaliwa lub paliwo lotnicze. Tym sposobem zmniejsza się emisję dwutlenku węgla w transporcie lotniczym i samochodowym. Dzięki właściwej utylizacji i recyklingowi oleju oszczędza się zasoby naturalne – zmniejsza się zapotrzebowanie na uprawę roślin wykorzystywanych w branży spożywczej i przemysłowej.

Jak prawidłowo segregować olej w kuchni?

Zużyty olej jadalny przelewaj do plastikowej butelki PET. Gdy napełnisz butelkę szczelnie ją zakręć i wrzuć do pojemnika przeznaczonego do segregacji zużytego oleju w twojej okolicy.

Co segregować?

Możesz segregować wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które używasz do przygotowywania posiłków w swoim domu, np. tłuszcz z pieczonego mięsa, olej ze smażenia, pozostałą marynatę do mięsa, olej pochodzący z puszek i konserw, olej z marynowanych warzyw. Nie wylewaj ich do zlewu – szkodzisz w ten sposób przewodom kanalizacyjnym w swoim domu.

Mamy realny wpływ na zmniejszenie poziomu zanieczyszczenia ścieków i skażenia środowiska naturalnego. Zacznijmy segregować olej już dziś. Więcej informacji znajduje się na stronie: https://www.segregujolej.pl/chce-segregowac/.

{"register":{"columns":[]}}