W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Segregacja olejów jadalnych

Gmina Hażlach dołączyła do ekoprojektu segregacji kolejnego odpadu, jakim jest olej jadalny. W naszej gminie w miesiącu maju 2022 roku pojawiło się 6 pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego.

Jak prawidłowo segregować oleje jadalne?

Czy wiesz, że praktycznie wszystkie oleje jadalne i tłuszcze używane w domu mogą być poddane recyklingowi, dzięki któremu mogą zostać wykorzystane ponownie? Niestety, często spotykaną praktyką jest wylewanie zużytego oleju do zlewu – może to spowodować zatkanie się rury kanalizacyjnej, a także jest to szkodliwe dla naszej planety.

Jakie rodzaje olejów powinniśmy segregować?

Poddajemy recyklingowi każdy tłuszcz, którego używamy do żywności. Wszystkie oleje i tłuszcze jadalne – odpowiednio zabezpieczone –  powinniśmy wrzucać do pojemnika na olej. Bez względu na to, czy są to oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe czy palmowe. Także oliwy z oliwek oraz masła, margaryny czy smalce mogą zostać poddane recyklingowi.

Dlaczego segregacja oleju jest korzystna?

Olej zatyka zarówno rury w domu, jak i w całej sieci kanalizacyjnej. Usuwanie usterek spowodowanych olejem w rurach, może być bardzo czasochłonne i kosztowne. Co więcej – oleje i tłuszcze nie są całkowicie usuwane w oczyszczalniach ścieków.

Oczyszczony i poddany recyklingowi olej ponownie staje się cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego. Służy jako dodatek do biopaliw drugiej generacji lub jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego wyłącznie z recyklingu. Jeśli poddajemy recyklingowi olej, zmniejsza się konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych, ponieważ jeden olej jest używany dwukrotnie. Wreszcie, proces ten redukuje ilość CO2 emitowanego do atmosfery.

Jak poprawnie przygotować oleje i tłuszcze do utylizacji?

Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać do jakiejkolwiek butelki typu PET. Nigdy nie wlewaj gorącego oleju do butelki PET, może się stopić i spalić!!!

Pełną, szczelnie zamkniętą butelkę zanieś do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów. Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczy, które są używane do przygotowania jedzenia w twoim domu.

Gdzie i kiedy segregować olej jadalny?

Doradzimy ci, gdzie i kiedy najlepiej segregować zużyte oleje jadalne, aby zajęło to minimum czasu.

Znalezienie najbliższego miejsca, w którym znajdują się pojemniki do segregacji zużytego oleju jadalnego, jest łatwe. Wystarczy spojrzeć na interaktywną mapę pojemników na stronie www.segregujolej.pl. Gdy znajdziesz miejsce w pobliżu swojego gospodarstwa domowego, możesz rozpocząć nawigację do wybranego kosza, na przykład w telefonie komórkowym

Zużyty olej jadalny przelej do butelki PET. Pamiętaj jednak, żeby do pojemnika do segregacji zużytego oleju, wrzucić całkowicie napełnioną butelkę. Jeśli obawiasz się, że napełnienie pełnej butelki zajmie ci dużo czasu, wybierz mniejszą, nawet półlitrową.

Olej dobrze wlewa się do butelki z szeroką szyjką, na przykład takiej po mleku. Ważne jest jednak, aby butelka była naprawdę plastikowa – nigdy nie używaj szkła, które pęka po wrzuceniu do pojemnika.

Jeśli pojemnik do segregacji oleju nie znajduje się w pobliżu miejsca swojego zamieszkania, najlepiej dotarcie do niego połącz z inną czynnością, aby zaoszczędzić czas, na przykład w drodze do pracy, szkoły lub na zakupy. Zużyty olej możesz zabrać ze sobą na spacer z psem lub wybrać się na małą wycieczkę lub spacer do mniej innej części miasta. Mały PET można wziąć do ręki podczas regularnego biegania, co przyniesie podwójne korzyści.

To nasze propozycje, ale na pewno wymyślisz inne możliwości, które ułatwią ci sortowanie zużytych olejów i tłuszczów jadalnych. Będziemy szczęśliwi, jeśli podzielisz się nimi na naszym Facebooku lub Instagramie segregujolej.pl.

Gdzie znajdę olej jadalny do segregowania?

Nie mam w domu frytkownicy, więc nie mam zużytego oleju. Czy tak jest naprawdę? Poniżej przedstawiamy przegląd produktów spożywczych lub potraw, w których znajdziesz olej lub tłuszcz nadający się do segregacji.

Sery: marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami

Niezależnie od tego, czy kupujesz gotowe sery w zalewie z oleju, czy sam je marynujesz, pozostały olej możesz oddać do recyklingu.

Warzywa i owoce marynowane: suszone pomidory, czosnek, papryka, papryczki chili, zielone lub czarne oliwki, mango, bakłażan

Możesz użyć ich do makaronu, sałatek czy pizzy, a pozostały olej wykorzystaj jako sos sałatkowy lub przelej do butelki PET i przeznacz do segregacji.

Ryby i konserwy: sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i inne

Jeśli nie wykorzystasz oleju, nie wylewaj go do zlewu. Możesz segregować nawet niewielkie ilości oleju – a liczy się każda kropla.

Marynaty z mięs i warzyw  –  resztki przypraw czy czosnku, które zawiera marynata, nie mają znaczenia w segregacji oleju.

Desery: pączki, faworki, oponki serowe, naleśniki, racuchy, churrosy, smażone lody czy banany w cieście

Te słodkości smażysz na głębokim oleju. Pamiętać, aby przed recyklingiem schłodzić olej do temperatury 40 stopni.

Typowe smażone dania: kotlety, mielone, steki, ryby, krokiety, skrzydełka, frytki, sery

Możesz smażyć je na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.

Inne: tłuszcz z rosołu, tłuszcz z pieczonego czy grillowanego mięsa, sosy sałatkowe także nadają się do recyklingu. Pamiętaj o tym zwłaszcza w sezonie letnim w czasie grillowania.

Jak widzisz, jest wiele potraw i przekąsek, w których znajdziesz jadalny olej i tłuszcz nadający się do recyklingu. Nie ma znaczenia, jaką kuchnię preferujesz: polską, wietnamską, tajską, włoską czy francuską. Segregacja oleju jest dla każdego – od wielbicieli kuchni tradycyjnej po wegan. Dzięki niej, oszczędzisz sobie zmartwień o zatkane rury w kuchni, łazience lub miejskiej kanalizacji.

Zużyty olej jadalny przelewaj do plastikowej butelki PET. Gdy napełnisz butelkę, wrzuć ją do pojemnika do segregacji zużytego oleju, jednego z 6 znajdujących się w naszej gminie.

W gminie Hażlach znajduje się 6 lokalizacji z pojemnikami na oleje:

1. Hażlach, ul. Główna 57 – obok budynku Urzędu Gminy Hażlach,

2. Zamarski, ul. Główna – za sklepem Lewiatan, obok wiaty przystankowej w centrum, w pobliżu słupów reklamowych,

3. Kończyce Wielkie, ul. Kościelna – naprzeciwko szkoły, obok przystanku autobusowego, rondo sołtysa,

4. Brzezówka, ul. Hażlaska – parking przy cmentarzu komunalnym,

5. Rudnik, ul. Leśna 3 – obok Domu Wiejskiego,

6. Pogwizdów, ul. Katowicka 5 – obok biblioteki.

Wszystkie lokalizacje można sprawdzić na stronie https://www.segregujolej.pl/mapa.

Materiały

Segreguj z nami oleje jadalne
Artykul​_nr​_1​_Powitanie.docx 0.40MB
Jak segregować olej
Artykul​_nr​_2​_Jak​_segregowac.docx 0.02MB
Co segregować
Artykul​_nr​_3​_Co​_segregowac.docx 0.22MB
Dlaczego warto segregować oleje i tłuszcze
Artykul​_nr​_4​_Dlaczego​_warto​_segregowac.docx 0.02MB
Segreguj z nami oleje jadalne!
Segreguj​_z​_nami.pdf 1.53MB
Segreguj z nami oleje jadalne! (c.d.)
Segreguj​_z​_nami​_2.pdf 1.52MB
Segreguj z nami oleje jadalne. Jak poprawnie segregować olej?
Jak​_poprawnie​_segregowac.pdf 0.76MB
Segreguj z nami oleje jadalne. Jakie oleje można segregować?
Jakie​_oleje.pdf 0.67MB
Segreguj z nami oleje jadalne. Jak segregować
Jak​_segregowac.pdf 1.47MB
Segreguj z nami oleje jadalne. Dlaczego segregować?
Dlaczego​_segregowac.pdf 0.55MB

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}