W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

KGW „Ruskowianki” w finale ogólnopolskiego konkursu „Smakujemy Lokalnie”

16.01.2024

Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych dostawców. A wśród zwycięzców KGW Wyględne Dziewczyny Plus z okolic Leszna, Dębnowolanki z powiatu grójeckiego i Ruskowianki z powiatu łosickiego. Tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

KGW Ruskowianki laureat finału ogólnopolskiego konkursu „Smakujemy Lokalnie”

W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z 8 województw, a aż trzy nagrody trafiły do reprezentantek mazowieckiego z okolic Grójca, Leszna i Łosic. Finałowe dania to sójka mazowiecka z Wyględ, dzik w ziołach po Dębnowolsku i nadbużański zawijaniec, które oddają najwyższą jakość i tradycję regionalnej kuchni.

KGW Dębnowolanki podczas uroczystej gali podkreślały, że receptura na ich potrawę – dzika w ziołach, pochodzi z przepiśnika babci Jadzi. Do jej przygotowania wykorzystywane są lokalne produkty, w tym konfitura borówkowa od jednej z członkiń Koła, która zajmuje się uprawą i przetwórstwem owoców.

Podobnie jest w przypadku sójki mazowieckiej zgłoszonej przez Wyględne Dziewczyny Plus - koło pochodzące z otuliny puszczy kampinoskiej. Farsz drożdżowego pieroga składa się z grzybów, z których słyną okoliczne lasy oraz wytwarzanej lokalnie kiszonej kapusty, marchewki i kaszy jaglanej.

Z kolei nadbużański zawijaniec to potrawa, która czerpie z tradycji kulinarnej Podlasia i kuchni tatarskiej. Jak podkreślały reprezentantki Koła - to bliskie ich sercu danie, serwowane podczas dużych uroczystości rodzinnych, takich jak wesela.

„Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić!” – informuje ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.

Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.

„Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, Koła Gospodyń Wiejskich mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” – uzupełnia Elżbieta Osińska-Kassa, Pełnomocnik Dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą już blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.

„Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu, co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów” – podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.

„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.

Info. Organizator Smakujemy Lokalnie

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}