Wielkanocne przysmaki z Kończyc Wielkich
Tuż przed świętami panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kończycach Wielkich wystąpiły w filmie zamieszczonym na portalu internetowym miesięcznika „Top Agrar Polska”. Nasze mieszkanki, którym przewodniczy pani Maria Żyła, z pasją i znawstwem opowiedziały o cieszyńskim stole wielkanocnym oraz kultywowaniu w naszym regionie lokalnych zwyczajów i tradycji.
Następnie widzowie blisko 20-minutowej audycji „Wielkanoc na Śląsku Cieszyńskim” krok po kroku zobaczyli, jak na bogatym w antyoksydanty, kwasy omega-3 i nienasycone kwasy tłuszczowe oleju rzepakowym powstają drożdżowe kołaczyki cieszyńskie oraz jak wykonać rodzinny majonez fit, mniej tłusty niż tradycyjne majonezy. Nagranie uzupełniają szczegółowe przepisy na zrobienie wyżej wymienionych potraw. Całość można zobaczyć pod adresem: https://www.topagrar.pl/articles/inne/wielkanoc-na-slasku-cieszynskim.