W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Segregujmy oleje jadalne! (część 7)

Jakie oleje można segregować? Masło, olej, olej z ryb, olej z sałatek, olej po smażeniu.

Co można wrzucać do pojemnika na zużyty olej i tłuszcz jadalny?

Do pojemnika należy oddawać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które pozostają po przygotowaniu posiłków w kuchni. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny.

Jak poprawnie segregować olej i tłuszcz w swoim domu?

Nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika. Rozpocznij jego segregację w domu. Przygotuj plastikową butelkę o dowolnym rozmiarze i napełniaj ją stopniowo. Możesz użyć do tego lejka. Tłuszcz stały podgrzej do rozpuszczenia i także przelej do butelki. Gdy zapełnisz butelkę zanieś ją do pojemnika w swojej okolicy.

Czego nie oddawać do pojemnika?

Do pojemników na olej należy wrzucać tylko zużyty jadalny olej i tłuszcz. Pojemniki nie są przeznaczone do utylizacji olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych ani innych przemysłowych.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}