W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Segregujmy oleje jadalne! (część 3)

Segreguj olej! Na ilustracji widoczne pojemniki na ser marynowany, tuńczyka i suszone pomidory

Gmina Hażlach dołączyła w maju 2022 roku do ekoprojektu segregacji kolejnego odpadu, jakim jest olej jadalny. W naszej gminie pojawiło się 6 pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego.

Gdzie znajdę olej jadalny do segregowania?

Nie mam w domu frytkownicy, więc nie mam zużytego oleju. Czy tak jest naprawdę? Poniżej przedstawiamy przegląd produktów spożywczych lub potraw, w których znajdziesz olej lub tłuszcz nadający się do segregacji.

Sery: marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami

Niezależnie od tego, czy kupujesz gotowe sery w zalewie z oleju, czy sam je marynujesz, pozostały olej możesz oddać do recyklingu.

Warzywa i owoce marynowane: suszone pomidory, czosnek, papryka, papryczki chili, zielone lub czarne oliwki, mango, bakłażan

Możesz użyć ich do makaronu, sałatek czy pizzy, a pozostały olej wykorzystaj jako sos sałatkowy lub przelej do butelki PET i przeznacz do segregacji.

Ryby i konserwy: sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i inne

Jeśli nie wykorzystasz oleju, nie wylewaj go do zlewu. Możesz segregować nawet niewielkie ilości oleju – a liczy się każda kropla.

Marynaty z mięs i warzyw  –  resztki przypraw czy czosnku, które zawiera marynata, nie mają znaczenia w segregacji oleju.

Desery: pączki, faworki, oponki serowe, naleśniki, racuchy, churrosy, smażone lody czy banany w cieście

Te słodkości smażysz na głębokim oleju. Pamiętać, aby przed recyklingiem schłodzić olej do temperatury 40 stopni.

Typowe smażone dania: kotlety, mielone, steki, ryby, krokiety, skrzydełka, frytki, sery

Możesz smażyć je na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.

Inne: tłuszcz z rosołu, tłuszcz z pieczonego czy grillowanego mięsa, sosy sałatkowe także nadają się do recyklingu. Pamiętaj o tym zwłaszcza w sezonie letnim w czasie grillowania.

Jak widzisz, jest wiele potraw i przekąsek, w których znajdziesz jadalny olej i tłuszcz nadający się do recyklingu. Nie ma znaczenia, jaką kuchnię preferujesz: polską, wietnamską, tajską, włoską czy francuską. Segregacja oleju jest dla każdego – od wielbicieli kuchni tradycyjnej po wegan. Dzięki niej, oszczędzisz sobie zmartwień o zatkane rury w kuchni, łazience lub miejskiej kanalizacji.

Zużyty olej jadalny przelewaj do plastikowej butelki PET. Gdy napełnisz butelkę, wrzuć ją do pojemnika do segregacji zużytego oleju, jednego z 6 znajdujących się w naszej gminie. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.

{"register":{"columns":[]}}