W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Zdrowo się odżywiamy - drugie śniadanie

Zdrowe śniadanie

W ramach tygodnia profilaktyki uczniowie klas I - III przygotowywali klasowe drugie śniadanie.

 

Była to doskonała okazja do tego, aby przypomnieć o ważnej roli jaką pełni drugie śniadanie w codziennym jadłospisie, zwłaszcza najmłodszych.

Dzieci spędzają w szkole dużo czasu, który jest wypełniony nie tylko nauką, przyswajaniem nowych treści, co wymaga koncentracji i skupienia, ale również zabawą w czasie przerw, czy aktywnością fizyczną na lekcjach w-f. Siłę i energię do sprostania tym wszystkim wyzwaniom daje wartościowe śniadanie, które powinno być zdrowe, urozmaicone i przygotowane z naturalnych składników.

Rodzice naszych uczniów zadbali o to, aby składniki śniadania były różnorodne, zawierały owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał. Dzieci miały w czym wybierać. Najlepszą metodą uczenia się jest samodzielne działanie. Pozwala na zaspokojenie dziecięcej ciekawości, rozwija kreatywność, umożliwia zdobywanie nowych kompetencji. Wpływa na budowanie poczucia własnej wartości i pewności siebie. Przygotowywanie klasowego śniadania, nakrywanie do stołu, a potem wspólna degustacja to doskonała lekcja wychowawcza. Uświadamia dzieciom, że są ważną częścią klasowej społeczności.

Pamiętajmy - przygotowując śniadanie dla dziecka zwracamy uwagę na różnorodność i produkty zbożowe. Nie zapominamy o drugim śniadaniu. Dzięki temu zadbamy o jego prawidłowy rozwój i wykształcimy właściwe nawyki żywieniowe, które zaowocują dobrym zdrowiem nie tylko teraz, ale również w przyszłości.

Organizatorzy klasowego śniadania dziękują za pomoc Rodzicom.

 

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}