ZERÓWKA DLA ZDRÓWKA zaczyna wiosenny etap projektu "Zdrowo jem - więcej wiem"
12.04.2024
Drużyna „Zerówka dla zdrówka” smacznie, zdrowo i kolorowo rozpoczyna wiosenny etap projektu „Zdrowo jem – więcej wiem”.
Podczas piątkowych zajęć uwagę skupiliśmy na owocach i warzywach. Podzieliliśmy je na grupy ze względu na kolorystykę:
- zielone, np. nać pietruszki, seler naciowy, ogórki, brokuły, zielona sałata, zielona papryka, kiwi, zielone winogrona,
- białe, np. korzeń pietruszki, seler, czosnek, cebula, kalafior, ziemniak, fasola ,
- żółto-pomarańczowe, np. marchew, dynia, gruszki, pomarańczowa papryka, pomidory, żółte śliwki, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, banany,
- czerwonej, np. pomidory, buraki, czerwona papryka, truskawki, czerwone porzeczki,
- fioletowej, np. kapusta czerwona, bakłażany, fioletowe winogrona, śliwki, czarne porzeczki.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy – na grupę chłopców oraz dziewcząt. Każda z nich otrzymała arkusz papieru z napisem WARZYWA oraz OWOCE. Dzieci w ciągu 5 minut musiały narysować odpowiednie rysunki na każdej z plansz. Prace zamieściliśmy na tablicy magnetycznej. Wygrała grupa dziewczynek, która narysowała 19 różnych owoców.
Chłopcy natomiast – niewiele mniej, bo 16 warzyw.
Następnie, wybraliśmy kilkanaście różnych owoców i warzyw (skorzystaliśmy z tych zabawkowych) i włożyliśmy je do worka. Jedna osoba z każdej grupy, z zawiązanymi oczami, musiała za pomocą dotyku odgadnąć, jaki owoc bądź warzywo trzyma w rękach. Obie drużyny odgadły taką samą liczbę owoców/warzyw.
Po południu odbyła się pogadanka z dziećmi, dlaczego warto jeść owoce i warzywa. Są to produkty bardzo zdrowe. Sprawiają, że dobrze się czujemy, nie tyjemy i zaopatrujemy swój organizm w witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy jest bardzo duże! Zwiększa się, gdy dużo się ruszamy, pracujemy czy uczymy się. Bardzo ważne jest zatem, by jeść owoce i warzywa. Powinny być różnorodne, a nie zawsze te same. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie witaminy w każdym posiłku należy uwzględnić warzywa i owoce (w postaci soków,
surówek, ugotowanych warzyw itp.), czyli 5 razy dziennie.
Dzień zakończyliśmy piosenką pt. „Witaminki”, do której dzieci swobodnie tańczyły.