W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

III nabór wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej

23.11.2023

Zapraszamy wszystkich lokalnych producentów, wytwarzających produkty na terenie powiatu pszczyńskiego do składania wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla swoich wyrobów.

Zielony napis lokalna marka Ziemi Pszczyńskiej, w tle różne artykuły spożywcze

Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej można otrzymać, jeśli Wnioskodawca oraz produkty spełniają kryteria certyfikacyjne zawarte w zał. nr 1 Zasad przyznawania i używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

Wnioski (zał. nr 2, zał. nr 3 lub zał. nr 4 Zasad przyznawania i używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej) wraz z wymaganymi załącznikami należy składać od 22 listopada 2023 r. do 5 stycznia 2024 r. (decyduje data wpływu wniosku) elektronicznie na adres e-mail: wnioski@powiat.pszczyna.pl lub dostarczyć do Starostwa Powiatowego w Pszczynie (ul. 3 Maja 10, 43-200 Pszczyna, Wydział Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej - pokój nr 7).

Wszystkie niezbędne dokumenty znajdują się na stronie https://marka.powiat.pszczyna.pl w zakładce „Do pobrania”. Formularze wniosków można również otrzymać w Starostwie Powiatowym w Pszczynie, w Wydziale Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej (pokój nr 7).

Wszelkie informacje można uzyskać pod numerem telefonu (32) 449 23 63.

Uwaga!
Od dnia 21 listopada 2023 r. obowiązują nowe Zasady przyznawania i używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. W dokumencie tym wprowadzono następujące zmiany:

  • Wnioskodawca może złożyć w jednym naborze - poza wnioskami o ponowne przyznanie marki - maksymalnie 3 wnioski;
  • wniosek o przyznanie marki dotyczy jednego, konkretnie określonego produktu;
  • produkt (poza spełnieniem kryteriów obowiązkowych) musi uzyskać minimum 11 pkt (w przypadku produktów certyfikowanych w 2022 r. i 2023 r. tj. w ramach I i II naboru wniosków 9 pkt)
  • kryterium „Produkt z miejscowych surowców” – żywność powinna w tej części uzyskać minimum 3 punkty (w przypadku produktów certyfikowanych w 2022 r. i 2023 r. tj. w ramach I i II naboru wniosków obowiązują w tej części wcześniejsze wymagania).

Zapraszamy do składania wniosków!

{"register":{"columns":[]}}