W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Ekologiczne święta - jak segregować świąteczne odpady?

21.12.2023

Coraz bliżej ŚWIĘTA. Będą prezenty, miła atmosfera i mnóstwo jedzenia, a zostaną wspomnienia i… odpady. Papier do pakowania, stłuczone bombki, wypalone świece, opakowania po czekoladzie i papierki po cukierkach. Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób je właściwie posegregować - zachęcamy do zapoznania się z treścią artykułu.

Pan w zielonym ubraniu wrzuca pożółkłą choinkę do zielonej śmieciarki. W tle ceglany domek.

Segregacja świątecznych odpadów nie jest trudna i można ją przeprowadzić w każdym domu!

Choinka
Choinkę naturalną z korzeniami, która przetrwa święta, możemy zatrzymać do wczesnej wiosny i przesadzić do ziemi. Tę bez korzeni tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do worka na ODPADY BIO-ZIELONE lub bezpośrednio na kompostownik.

Zniszczona sztuczna choinka to odpad wielkogabarytowy, dlatego też każdy mieszkaniec ma możliwość dostarczenia odpadów wielkogabarytowych (w tym sztucznych choinek) do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK-ów).

Bombki i ozdoby choinkowe
Zniszczone i potłuczone bombki powinny trafić do pojemnika na odpady pozostałe po segregacji (zmieszane) – antracytowego, ponieważ nie nadają się do recyklingu.
Ozdoby plastikowe należy wyrzucić do pojemnika/worka na metale i tworzywa sztuczne (żółtego), a te wykonane z papieru lub tektury do pojemnika/worka na papier - koloru niebieskiego.
Natomiast suszone plasterki pomarańczy, czy cytryny które przyozdabiały choinkę wyrzucamy do pojemnika/worka na odpady bio-kuchenne, ponieważ to dekoracje wykonane z żywności.

Oświetlenie choinkowe
Jak wszystko, co działało kiedyś na prąd lub na baterie, w tym światełka choinkowe zaliczane są do elektroodpadów. Dlatego też razem z innym zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym RTV/AGD, każdy mieszkaniec może oddać elektrośmieci bezpłatnie do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (tzw. PSZOK-ów).

Świece
Każdego rodzaju świece – te w szklanych opakowaniach, tealighty w aluminiowych oprawkach czy znicze zawsze wyrzucamy do pojemnika szarego na odpady pozostałe po segregacji (zmieszane). Podobnie jak zapałki potrzebne do ich odpalenia. Pudełko po zapałkach natomiast wyrzucamy do pojemnika/worka na papier - niebieskiego. 

Opakowania po słodyczach
Sreberka po czekoladzie i foliowe papierki po cukierkach wyrzucamy do pojemnika/worka na metale i tworzywa sztuczne (żółtego). Tekturowe (czyste) opakowanie po bombonierce należy wyrzucić do pojemnika/worka na papier (niebieskiego). Bardzo ważne jest, aby opróżnić opakowania, ponieważ cukierek lub czekolada to odpad kuchenny – tym samym powinny trafić one do odpadów bio-kuchennych – BEZ OPAKOWANIA! 

Koperty i kartki
Kartki pocztowe, widokówki i koperty bez elementów foliowanych, lakierowanych lub dodatkowych materiałów innych niż papier, np. plastik czy guma wyrzucamy do pojemnika/worka na papier – niebieskiego. W przypadku koperty z folią bąbelkową oddzielamy folię od papieru, a następnie folię wyrzucamy do pojemnika/worka żółtego na metale i tworzywa sztuczne, a papier – do pojemnika/worka niebieskiego na makulaturę.


Szklane butelki i słoiki
Opróżnione opakowania szklane, jak np. puste butelki lub słoiki należy wyrzucić do zielonego pojemnika/worka. Należy jednak pamiętać, aby metalowe lub plastikowe zakrętki wyrzucić do pojemnika w kolorze żółtym na metale i tworzywa sztuczne.     
Przed wyrzuceniem butelek i słoików wystarczy je opróżnić – nie trzeba ich jednak dokładnie myć. Zostaną wyczyszczone w późniejszym etapie recyklingu.
Pamiętajmy, że potłuczone szklanki, kieliszki muszą trafić do pojemnika antracytowego na odpady pozostałe po segregacji - zmieszane, podobnie jak: zastawa stołowa, ceramiczne kubki i talerze czy naczynia żaroodporne.


Papierowe opakowania, pudełka i torby
Czyste i suche opakowania papierowe należy wyrzucić do niebieskiego pojemnika/worka (na papier).
Paragony sklepowe czy zabrudzony, zawilgocony lub tłusty papier (np. karton po pizzy, opakowanie po maśle), a także zabrudzone ręczniki papierowe i chusteczki higieniczne nie nadają się do recyklingu. Niestety, niektórzy wyrzucają tego typu odpady do niebieskiego pojemnika/worka na papier. To błąd, gdyż wtedy cała zawartość niebieskiego pojemnika/worka zamiast do recyklingu, trafia na wysypisko. Zabrudzony papier, tak jak i paragony sklepowe powinny trafić do szarego pojemnika na odpady pozostałe po segregacji (tzw. „zmieszane”).  


Plastikowe opakowania, torby i reklamówki
Nie każdy papier nadaje się do tego, aby włożyć go do niebieskiego pojemnika/worka na makulaturę.
Plastikowe opakowania jak np. foliowe reklamówki, torebki prezentowe wykonane z elementów foliowych czy papier opakowaniowy powleczony folią należy wyrzucić do pojemnika/worka żółtego na metale i tworzywa sztuczne.

Opakowania wielomateriałowe, czyli opakowania wykonane co najmniej z dwóch rożnych materiałów, których nie można rozdzielić – kartony po płynnej żywności (np. po soku, mleku, produktach mlecznych), torebki wyłożone folią aluminiową (np. po przyprawach, zupach) wyrzucamy do pojemnika/worka żółtego na tworzywa sztuczne/metale. Natomiast puszki czy zakrętki ze słoików muszą zawsze trafić do żółtego pojemnika/worka na tworzywa sztuczne i metale. Co ważne, nie trzeba myć bardzo dokładnie słoików czy puszek, wystarczy je opłukać. Dwuetapowo pozbywamy się także np. kapsułek z kawą do ekspresu. Najpierw fusy z kawy wyrzucamy do brązowego pojemnika/worka na odpady bio – kuchenne, a następnie puste kapsułki do żółtego pojemnika/worka na tworzywa sztuczne i metale.  

    
Resztki jedzenia
Do odpadów bio-kuchennych zaliczamy: obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych, przeterminowane produkty spożywcze, resztki żywności, pierogi, przeterminowane jogurty, fusy po kawie i herbacie, przeterminowane wyroby cukiernicze, stary chleb, ciasta, drożdżówki, resztki produktów mleczarskich, sery, resztki mięsa przetworzonego: gotowanego, pieczonego, ryby i resztki ryb, oleje, oliwa, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania), jajka, skorupki jaj. Zgodnie z zasadami segregacji wyrzucamy je do brązowego pojemnika/worka na odpady bio-kuchenne.  
Odpady biodegradowalne to bardzo cenny i wartościowy surowiec. Z pozyskanych selektywnie odpadów bio-kuchennych, takich jak np.: resztki ziemniaków, kapusty z grzybami, owoców, warzyw pozostałości ryb, niezjedzonych pierogów, mięs czy też przeterminowanych wyrobów cukierniczych można wyprodukować biogaz – z niego zaś ciepło i energię elektryczną.
Ważne jest również iż kości, ości, surowe mięso nie są odbierane jako odpady bio-kuchenne – te odpady wyrzucamy do pojemnika na odpady pozostałe po segregacji – zmieszane.

Przed wyrzuceniem jedzenia trzeba pamiętać, aby wyjąć je z opakowań, a opakowania wyrzucić do odpowiednich pojemników/worków (np. niebieskiego na czysty papier czy żółtego na metale i tworzywa sztuczne).

Kierownik ds. promocji i edukacji
MASTER – Odpady i Energia Sp. z o.o.

 

{"register":{"columns":[]}}