W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Gminne Święto Dyni i Pieczonego Ziemniaka w Bierówce

11.09.2023

Gminne Święto Dyni i Pieczonego Ziemniaka w Bierówce

W Bierówce odbyło się Gminne Święto Dyni i Pieczonego Ziemniaka. W wydarzeniu wzięły udział koła gospodyń z siedmiu miejscowości Gminy Jasło: Szebnie, Warzyce, Niepla, Osobnica, Jareniówka, Sobniów oraz Bierówka.

Komisja w składzie: ks. Daniel Kosiba – proboszcz parafii Warzyce, Piotr Rycerski – Dyrektor w Ministerstwie Aktywów Państwowych, Magdalena Stasiowska – Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Jaśle oraz Wojciech Piękoś – Wójt Gminy Jasło, rozstrzygnęła konkurs na największą dynię oraz najsmaczniejsze danie z dyni. 

KGW Bierówka zwyciężyła w konkursie na największa dynię, która osiągnęła 36 kilogramów. Pierwsze miejsce zdobyła KGW Osobnica przygotowując pierogi z dynią okraszone bułką tartą. Drugie miejsce należy do KGW Szebnie, które zaprezentowało sernik dyniowy. KGW Jareniówka zajęło trzecie komponując zupę dyniową. Na wyróżnienie zasługiwała sałatka z dyni oraz rukoli przygotowana przez KGW „Sobniowianki”.

Nagrody kołom gospodyń wręczała Alicja Zając - Senator RP.

Zdjęcia (25)

{"register":{"columns":[]}}