W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.

cukiernik

Reklama branżowej szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik. W tle uczennica dekorująca tort wisienką

Cukiernik

Czego się nauczysz?

  • piec różnego rodzaju torty, ciasta i ciasteczka,
  • wytwarzać lody, desery, wyroby z czekolady i inne słodycze,
  • wykonywać ciekawe i niebanalne dekoracje z różnorodnych materiałów cukierniczych,
  • dobierać surowce i dodatki,
  • jak postępować podczas produkcji, by uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby,
  • określać wartość odżywczą wyrobów cukierniczych,

 

Zajęcia praktyczne odbywasz w szkolnej pracowni lub u pracodawcy na podstawie umowy – jesteś wtedy pracownikiem młodocianym i otrzymujesz wynagrodzenie.

Po ukończeniu nauki zdajesz egzamin zawodowy: Produkcja wyrobów cukierniczych.

 

A co po szkole?

 Możesz:

  • wybrać dalsze kształcenie i podnosić swoje kwalifikacje zawodowe
     w branżowej szkole II  stopnia,
  • podjąć pracę w zakładach produkujących ciasta, lody, wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, różnego typu cukierki i inne słodycze, a także w punktach sprzedaży wyrobów cukierniczych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą (np. ciastkarnię, cukiernię, lodziarnię).

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}