Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji produktów lokalnych – organizacja wyjazdu studyjnego
Urząd Gminy w Stryszowie zrealizował operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Operacja pn. „Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji produktów lokalnych – organizacja wyjazdu studyjnego".
Celem operacji było spotkanie przedstawicieli Partnera KSOW organizacji pozarządowych i Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Stryszów oraz Lokalnej Grupy Działania Kraina Wokół Lublina, zaczerpnięcie inspiracji w oparciu o przykłady dobrych praktyk w zakresie promocji lokalnych produktów.
Uczestnicy wyjazdu spotkali się z przedstawicielami Lokalnej Grupy Działania Kraina Wokół Lublina i lokalnymi liderami. Tematem spotkanie było przedstawienie dobrych praktyk w zakresie rozwoju produktów lokalnych na terenie LGD, warunków do rozwoju przedsiębiorczości na bazie produktów lokalnych i rozwijających turystykę na obszarze LGD; przedstawienie założeń do projektu pn. Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny.
Odwiedzili Inkubatora Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Zapoznali się z działalnością mikroprzedsiębiorców z terenu LGD. Zwiedzili „Dworek Różany” w miejscowości Stok-Zażuk, gdzie oprócz zwiedzania rozmawiali na temat nieoczywistych produktów lokalnych. W agroturystyce „U Kowalowej” wzięli udział w pokazie rzemiosła i kowalstwa artystycznego w Kuźni Wojciechów. Dyskutowali na temat stworzenia ram dla realizacji lokalnych inicjatyw na rzecz rozwoju produktów lokalnych, zachowania dziedzictwa kulturowego oraz aktywizacji społeczności lokalnej poprzez rozwój lokalnej przedsiębiorczości.
Inkubator Pszczelarstwa w Pszczelej Woli
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich+
Folder "Smaki Ziemi Stryszowskiej - tradycje i przepisy z regionu"
Publikacja zrealizowana w ramach operacji pn. Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji produktów lokalnych - organizacja wyjazdu studyjnego. Zadanie finansowane z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europa inwestująca w obszary wiejskie w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Schemat II Wsparcie funkcjonowania krajowej sieci obszarów wiejskich oraz realizacja działań informacyjno-promocyjnych PROW 2014-2020.
Prezentowana publikacja pozwala na odkrycie bogactwa produktów lokalnych i przepisów kulinarnych, których smak i historia sięgają daleko w przeszłość. To kulinarne dziedzictwo regionu które zachwyca zarówno mieszkańców jak i odwiedzających nas gości. Publikacja zawiera niezapomniane przepisy na potrawy które kiedyś gościły na stołach naszych dziadków, przypomina o smakach które przywołują wspomnienia. Niezwykle istotnym celem tej publikacji jest promocja lokalnych produktów oraz działań stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Stryszów. Zapraszamy do lektury!
Publikacja do pobrania poniżej w sekcji "Materiały"
Materiały
Publikacja "Smaki Ziemi Stryszowskiej - tradycje i przepisy z regionu"kulinarnie_g.pdf 4.86MB Klauzula informacyjna RODO
Klauzula_Informacyjna.pdf 0.18MB