Stołówka szkolna
JADŁOSPIS
DATA OBIAD ALERGENY
02.10.2023 poniedziałek Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Potrawka drobiowa z makaronem, kompot
Zupa-1,9,10
Potrawka-1,3,7
03.10.2023 wtorek Krupnik z ryżu
Zrazy wieprzowe zawijane, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Zrazy-1,10
04.10.2023 środa Pomidorowa z makaronem
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i serem, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3,7
05.10.2023 czwartek Kalafiorowa z ziemniakami
Befsztyk z cebulką, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Befsztyk-1,3
06.10.2023 piątek Zupa cygańska
Leniwe pierogi, herbata Zupa-1,9,10
Leniwe-1,3,7
09.10.2023 poniedziałek Pieczarkowa z makaronem
Koperty drobiowe z żółtym serem i szynką, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7,10
10.10.2023 wtorek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Zrazy po nelsońsku, kasza, sałatka z ogórka kwaszonego, kompot Zupa-1,9
Zrazy-1,3
Kasza-1
11.10.2023 środa Brokułowa z makaronem
Gyros drobiowy, surówka wielowarzywna, ziemniaki pieczone, kompot Zupa-1,3,7,9
Surówka-9
12.10.2023 czwartek Ogórkowa z ziemniakami
Strogonow z ryżem, kompot Zupa-1,7,9
Strogonow-1
13.10.2023 piątek Żurek z ziemniakami
Kotlet rybny, surówka z białej kapusty, ziemniaki, woda z cytryną Zupa-1,7,9,10
Kotlet-1,3,4
16.10.2023 poniedziałek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Udziec drobiowy duszony w sosie koperkowym, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Udziec-1,7
17.10.2023 wtorek Jarzynowa
Pizza z sosem pomidorowym i czosnkowym, kompot
Zupa-1,7,9
Pizza-1,3,7,10
18.10.2023 środa Pomidorowa z ryżem
Pulpety w sosie musztardowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Pulpety-1,3,7
19.10.2023 czwartek Rosół z makaronem
Golonka lub kotlet drobiowy smażony, kapusta gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Kotlet-1,3
Kapusta-1,10
20.10.2023 piątek Grochowa z ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub naleśniki z dżemem i serem, herbata Zupa-9,10
Śledź-4,7
Naleśniki-1,3,7
23.10.2023 poniedziałek Pieczarkowa z makaronem
Pieczeń drobiowa w sosie koperkowym, bukiet warzyw gotowanych, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Pieczeń-1,7
24.10.2023 wtorek Koperkowa z ziemniakami
Kotlet mielony, buraczki, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3
25.10.2023 środa Czerwony barszczyk z makaronem
Udko pieczone, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
26.10.2023 czwartek Fasolowa z ziemniakami
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot Zupa-1,9,10
Gołąbki-1,3,7
27.10.2023 piątek Zupa meksykańska
Kopytka, kapusta gotowana, kompot Zupa-1,9
Kopytka-1,3
Kapusta-1,10
30.10.2023 poniedziałek Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Stek drobiowy, sos pieczarkowy, ryż, surówka kolorowa, kompot Zupa-1,3,7,9
Stek-1,3
Sos-1,7
ryż-1
31.10.2023 wtorek Krupnik z ryżu
Wieprzowina w sosie, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Wieprzowina-1
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.