Zapytanie ofertowe na przygotowanie i dowożenie gorących posiłków dla dzieci w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” uczęszczających do szkół na terenie Gminy Augustów w roku 2024
18.01.2024
Znak sprawy: GOPS.26.3.2024 Augustów 18.01.2024 r.
Zapytanie ofertowe
Zamawiający: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie,
Ul. Mazurska 1C, 16 – 300 Augustów
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie ogłasza zapytanie ofertowe na przygotowanie i dowożenie gorących posiłków dla dzieci w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” uczęszczających do szkół na terenie Gminy Augustów w roku 2024.
Postępowanie nie podlega przepisom Prawa zamówień publicznych, wyłączone jest z obowiązku stosowania ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1605), ze względu na wartość zamówienia nieprzekraczającą wyrażonej w złotych równowartości kwoty 130 000 zł netto.
1.Opis przedmiotu zamówienia
- Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie gorących posiłków w formie drugiego dania dla dzieci uczących się wraz z transportem wliczonym w koszty zamówienia, od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej), w godzinach uzgodnionych z przedstawicielami każdej ze szkół.
- Zamawiający wymaga, aby surowcowy, uśredniony tzw. „wsad do kotła”, umożliwiający wyprodukowanie gorącego posiłku o charakterze obiadu jednodaniowego, z uwzględnieniem wymogów niniejszego zamówienia, nie był niższy niż 9 zł brutto, licząc w cenach hurtowych.
- Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, ze świeżych, pełnowartościowych proguktów i zapewniać nie mniej niż 1 000 kcal w tym: - białko stanowić ma - ok. 15% posiłku, - węglowodany stanowić mają - ok. 50-55%posiłku, - tłuszcze stanowić mają - ok. 30-35% posiłku. Muszą posiadać aktualne terminy ważności, być urozmaicone, posiadać walory smakowe, estetyczne i zapachowe oraz uwzględniać obecność pełnowartościowego białka (mięso, jaja, ryby), a także warzyw i owoców. Produkcja posiłków nie może być oparta na mrożonych wyrobach kulinarnych i nie może być poddawana obróbce w kuchence mikrofalowej. Kaloryczność posiłków powinna być zgodna z normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Jadłospis powinien opierać się na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego, filetów z kurczaka i filetów rybnych o określonej gramaturze - ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pyzy (do wyboru) – 200g, - mięso, ryby – 100g, - surówka, warzywa gotowane – 100g. Niedopuszczalne jest serwowanie dań barowych typu: parówki, hamburgery, zapiekanki lub tym podobnych (tzw. fast food).
1.1 Zakres zadań do realizacji:
- gorące posiłki będą dostarczane przez pięć dni w tygodni tj. od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej) do następujących szkół: Szkoła Podstawowa w Białobrzegach, Szkoła Podstawowa w Janówce, Szkoła Podstawowa w Netcie, Szkoła Podstawowa w Rutkach, Szkoła Podstawowa w Żarnowie, Szkoła Podstawowa w Kolnicy;
- zamawiający zastrzega zmianę okresu przygotowywania i wydawania gorących posiłków oraz zmniejszenia lub zwiększenia ilości posiłków w zależności od potrzeb, o czym Wykonawca będzie każdorazowo informowany. Szacunkowa liczba posiłków objętych zamówieniem wyniesie 25 sztuk dziennie;
- zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu jednego tygodnia. Wykonawca zobowiązany jest opracować tygodniowy jadłospis, który wywieszany będzie w każdym punkcie wydawania posiłków.
2. Opis warunków udziału w postępowaniu wraz z podaniem ich znaczenia oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków.
2.1 O udzielenie zamówienia mogą się ubiegać osoby, które spełniają poniższe warunki:
- posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności (warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie objętym przedmiotem zamówienia i oświadczy, że spełnia w/w warunek),
- posiadają wiedzę i doświadczenie (warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca wykonał lub wykonuje w okresie ostatnich 2 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej jedno zamówienie o charakterze porównywalnym z zakresem niniejszego zamówienia – dołączone ewentualne rekomendacje w powyższym zakresie i oświadczy, ze spełnia w/w warunek)
UWAGA: poprzez zamówienie o charakterze porównywalnym z zakresem niniejszego zamówienia należy rozumieć: świadczenie usługi gastronomicznej polegającej na dowożeniu i wydawaniu posiłków w co najmniej dwóch szkołach jednego dnia, w postaci drugiego dania dla min. 25 osób dziennie, średnio min. 4 razy w ciągu tygodnia przez okres min. 5 miesięcy.
- dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia (warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca oświadczy, że dysponuje zapleczem kuchennym, w którym przygotowywane będą dostarczane posiłki),
- przedstawią sytuację ekonomiczną i finansową (warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie objętym przedmiotem zamówienia i oświadczy, że spełnia w/w warunek).
Składane dokumenty muszą zachować aktualność oraz być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154)
-
- W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału określonych w pkt. 2.1 uczestnik postępowania składa:
- ofertę (wypełniony i podpisany formularz) - załącznik nr l,
- parafowany wzór umowy - załącznik nr 2,
- oświadczenie Wykonawcy załącznik nr 3,
- przykładowy miesięczny jadłospis. – załącznik 4
3. Termin realizacji zamówienia.
Zamawiający ustala termin realizacji zamówienia od dnia 5 lutego 2024 r. do dnia 31 grudnia 2024 r. z przerwą 21 czerwca 2024 r. do dnia 31 sierpnia 2024 r. (na czas nauki szkolnej z wyłączeniem świąt, wakacji oraz innych dni wolnych od zajęć szkolnych).
4. Zamawiający nie przewiduje możliwości składania ofert częściowych.
5. Zamawiający nie dopuszcza zmiany ceny zakupu w trakcie trwania umowy.
6. Terminy mające wpływ na realizację zamówienia:
- data wystawienia faktury za miesięczną realizację zamówienia - najpóźniej do 10-ego dnia miesiąca po miesiącu, za który ma być wystawiona,
- termin zapłaty za otrzymaną fakturę - 14 dni od daty wpływu faktury.
7. Przy ocenie oferty będzie brane pod uwagę niżej wymienione kryterium:
a) oferowana cena brutto za realizację zadania – Cof 80%,
b) ocena menu – Om- 20%.
Ocena menu nastąpi na podstawie indywidualnej oceny każdego członka komisji.
W kryterium ocena menu Wykonawca może uzyskać max 5 pkt od jednego członka komisji. Od wszystkich członków Komisji max.15 pkt. Następnie zostanie zsumowana indywidualna ocena punktowa poszczególnych członków komisji i poddana ocenie porównawczej.
- za ofertę najkorzystniejszą uznana zostanie oferta, której zostanie przyznana najwyższa ilość punktów.
- w toku oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia wyjaśnień w terminie określonym przez Zamawiającego.
- zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiada wszystkim wymaganiom przedstawionym w warunkach zamówienia oraz zostanie oceniona jako najkorzystniejsza.
8. Sposób przygotowania oferty.
Ofertę należy sporządzić w formie pisemnej, w języku polskim.
9. Miejsce i termin złożenia oferty:
Ofertę wraz z załączonymi dokumentami należy złożyć pisemnie do dnia 25. 01. 2024 r., do godziny 12.00, w siedzibie Ośrodka: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie, ul. Mazurska 1c, 16 – 300 Augustów (pokój nr 9), w zamkniętej kopercie z dopiskiem: Przygotowanie i dowożenie gorących posiłków dla dzieci w ramach programu „ Posiłek w szkole i w domu” uczęszczających do szkół na terenie Gminy Augustów w roku 2024.
Osoba do kontaktu: Katarzyna Rzepnicka Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie, tel. 87 643 74 37 wew.14, pokój nr 9.
Formularze złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do unieważnienia postępowania, gdy oferta przekracza kwotę przeznaczoną na realizację zadania a także zastrzega sobie prawo do swobodnego wyboru oferty oraz odstąpienia od wyboru oferty, bez podania przyczyny i ponoszenia jakichkolwiek skutków prawnych i finansowych.
Kierownik
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie
Katarzyna Rzepnicka
Materiały
jadłospisZałącznik_nr_4_do_zapytania_ofertowego.docx 0.02MB oświadczenie
Załącznik_nr_3.docx 0.01MB umowa
Załącznik_nr_2_.docx 0.02MB oferta
Załącznik_nr_1.docx 0.01MB