Warsztaty zawodowe w ZSUiS
Ostatni przed feriami tydzień był w ZSUiS pełen wrażeń. W dniach 11 i 13 lutego w naszej szkole odbyły się warsztaty zawodowe dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych. W tym czasie nasi goście mogli nie tylko poznać ofertę edukacyjną szkoły i nowocześnie wyposażone pracownie szkolne, ale również spróbować własnych sił i w ten sposób, choć po części, „poczuć” charakter prezentowanych zawodów.
Oferta pokazów i zajęć przygotowana przez uczniów naszej szkoły i ich nauczycieli zawodu była różnorodna i każdy odwiedzający ZSUiS mógł znaleźć dla siebie coś ciekawego.
Na pasjonatów techniki czekała pracownia chłodnictwa i klimatyzacji, gdzie mogli się oni zaznajomić z profesjonalnym wyposażeniem, porozmawiać z uczniami i nauczycielami przedmiotów zawodowych, zapoznać się ze specyfiką zawodu a także dowiedzieć się o możliwościach związanych z jego wykonywaniem.
Zainteresowaniem wśród ósmoklasistów cieszyły się warsztaty prezentujące wybrane nurty branży beauty i modowej. W pracowni wizażu uczestniczki warsztatów poznały reguły codziennej pielęgnacji cery i podstawowe techniki aplikacji makijażu, a poznane zasady wykorzystały potem podczas samodzielnego wykonania makijażu dziennego.
Stylizacja koloru, czyli umiejętność tworzenia zestawień barwnych w ubiorze, była tematem zajęć w pracowni stylizacji ubioru. Młodzież nie tylko dowiedziała się, jak należy łączyć ze sobą barwy oraz jakie są najnowsze trendy kolorystyczne we współczesnej modzie, ale również samodzielnie wykonała zestawienia barwne we własnych stylizacjach.
Dużo działo się też w pracowniach fryzjerskich. Dziewczęta poznały, przynajmniej niektóre, tajniki pracy w salonie fryzjerskim a także popróbowały swoich sił podczas modelowania i upinania różnorodnych fryzur.
Nie mniej ciekawie było podczas warsztatów prezentujących branżę spożywczą. W pracowni analizy żywności można było zapoznać się z metodami badania składu i jakości żywności oraz profesjonalnym sprzętem laboratoryjnym a także samemu poczuć się jak laborant i wykonać podstawowe analizy związane z oceną jakości mleka.
Nasi goście nie mogli też przejść obojętnie obok pracowni cukierniczej, która, jak zwykle, kusiła wszystkich słodkościami. Uczestnicy warsztatów własnoręcznie i z dużym zaangażowaniem wykonywali, wypiekali i dekorowali pierniczki, a na zakończenie spotkania odbyła się degustacja przygotowanych pyszności.
Mamy nadzieję, że udział w warsztatach był dla ósmoklasistów ciekawym i inspirującym wydarzeniem, które ułatwi im podjęcie decyzji o dalszym kierunku kształcenia. Wierzymy, że impreza ta stała się okazją aby udowodnić, że kształcenie zawodowe to strzał w dziesiątkę.
Organizatorzy