Uczennice ZSUiS w finale XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
Tegoroczna edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest już za nami. Naszą szkołę w etapie centralnym tej Olimpiady reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik technologii żywności: Martyna Bartuś z klasy 4GTs oraz Magdalena Magiera z klasy 4PTs
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności rozegrana została w tym roku szkolnym już po raz dwudziesty czwarty a nasza szkoła, z sukcesami, bierze udział w tym wydarzeniu od pierwszych jego edycji. Olimpiada organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej pogłębianiem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, a jej celem jest rozwijanie kompetencji zawodowych oraz możliwość konfrontacji osiągnięć uczniów z różnych szkół. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, natomiast Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W bieżącym roku szkolnym do rywalizacji stanęło blisko 800 uczniów z całej Polski. ZSUiS w Jaśle reprezentowali: Natalia Baran, Martyna Bartuś, Karolina Grasela, Gabriela Sendra oraz Katarzyna Ziomek z klasy 4GTs, a także Magdalena Magiera, Michał Samborski i Martyna Tęcza z klasy 4PTs. Uczniowie przygotowywali się do udziału w Olimpiadzie pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych: pani Urszuli Ochały, pani Teresy Szczudło i pani Lidii Gicali.
Wszyscy nasi reprezentanci pomyślnie przeszli eliminacje szkolne i wzięli udział w etapie okręgowym. Martyna i Magda ze swoimi wysokimi wynikami zakwalifikowały do się do startu w ostatnim już, centralnym etapie Olimpiady, a tym samym znalazły się w gronie najlepszych uczestników tego współzawodnictwa. Finał został rozegrany w dniach 13.03. oraz 17.03. W pierwszym dniu rozgrywek uczestnicy rozwiązywali zadania testowe, natomiast w drugim dniu odbyła się część ustna przeprowadzona w formie quizu.
Udział w Olimpiadzie był dla uczestników nowym doświadczeniem, dał też możliwość sprawdzenia się w rywalizacji z kolegami, stał się impulsem i motywacją do rozwijania własnych zdolności i zawodowych pasji. Start w tak ważnym konkursie wymagał od uczniów szerokiej wiedzy z zakresu szeroko rozumianego przetwórstwa i analizy żywności, a także znajomości zagadnień ekonomicznych, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do Martyny i Magdy i życzymy dalszych sukcesów.
ZSUiS w Jaśle