W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Słodkie sukcesy uczniów ZSUiS

23.06.2021

Na zdjęciu grupa nagrodzonych w konkursie cukierniczym uczniów

       W ubiegłym tygodniu został rozstrzygnięty Konkurs Cukierniczy dla uczniów szkół cukierniczych województwa podkarpackiego. Wśród nagrodzonych młodych cukierników jest pięcioro reprezentantów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle – uczniów szkoły branżowej I stopnia oraz technikum w zawodzie technik technologii żywności.

Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie, a wdzięczny temat „Tort dla mamy” pozwolił uczestnikom wykazać się pomysłowością oraz zaprezentować własne umiejętności zawodowe.

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, a także precyzji i estetyki wykonania. Zaprezentowane przez młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS torty zyskały szczere uznanie w oczach konkursowych jurorów: mgr inż. Pawła Hanusa, pracownika Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz mistrzów cukiernictwa – Kazimierza Raka i Tomasza Podkula. Ciasta naszych reprezentantów urzekają oryginalną formą oraz starannością i precyzją wykonania, nie powstydziliby się ich nawet mistrzowie cukierniczego fachu.

Za swoje prace nagrodzeni zostali:

za kreatywność i prace na wysokim poziomie:

  • Maria Passowicz z klasy 2Pa
  • Sebastian Nowak z klasy 1a
  • Norbert Zięba z klasy 2Ga

za pomysłowość i estetykę wykonania:

Julia Dziedzic z klasy 1Tsk

za zaangażowanie w wykonanie pracy:

Nina Krygowska z klasy 2PTsk

 

         Konkursowe laury to radość i powód do dumy nie tylko dla nagrodzonej młodzieży, ale również dla ich opiekunów. Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobywają i doskonalą swoje zawodowe umiejętności podczas zajęć praktycznych w szkolnej pracowni cukierniczej oraz w „Torcikowo” pani Elżbiety Jareckiej.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. ZSUiS

{"register":{"columns":[]}}