W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Sebastian Nowak – uczeń ZSUiS w Jaśle - mistrzem cukiernictwa w województwie podkarpackim

Nagrodzone prace i trofea. Sebastian wraz z Panią Martą Mikrut która przygotowywała go do konkursu

     Współczesna architektura była inspiracją dla uczestników Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, którego etap wojewódzki  odbył się  13.01.2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.

Rywalizowała najlepsza dziewiątka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe, kształcące w zawodzie cukiernik: Zespół Szkół nr 4 w Dębicy, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy z Rzeszowa, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie oraz Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w czasie której uczniowie rozwiązywali test przygotowany przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu oraz praktycznej, która odbyła się w szkolnej pracowni organizatora.

 Druga część praktyczna - trwała aż pięć godzin: w tym czasie uczniowie musieli wykonać tort, sześć figurek z marcepanu oraz sześć minideserów o takim samym składzie. Słodkości miały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Współczesna architektura”. Oceniała je siedmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Naszą szkołę reprezentował  Sebastian Nowak z kl 3 a,  który  od dzieciństwa pasjonuje się wypiekaniem i dekorowaniem ciast, ciasteczek i innych słodkości. Wykonał on dwupiętrowy tort o smaku czekoladowo – gruszkowym z chrupką i ganachem. Dekoracja była inspirowana elementami, które obecnie są wykorzystywane w architekturze -  głównie beton, szkło, kolory szarości i bieli. Sebastian w swojej pracy przedstawił elementy architektury Warszawy, tzw. Warsaw Spire,  Złote Tarasy i otaczającą zabudowę. Marcepanowe figurki nawiązywały także do tematu i przedstawiały latarnie uliczne, gazony oraz wazony z ozdobnymi roślinami.

I miejsce w wojewódzkim konkursie wywalczył nasz uczeń Sebastian Nowak

II miejsce – uczennica ze szkoły w Rzeszowie

III miejsce  - uczennica ze szkoły w Krośnie

Zwycięzcy zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi, pucharami oraz dyplomami.

       Sebastiana przygotowały do konkursu nauczycieleki przedmiotów teoretycznych i praktycznych uczące w zawodzie cukiernik, pani Ewa Zawilińska i pani Marta Mikrut.

Uczeń Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych będzie reprezentował Jasło w ogólnopolskim finale, który odbędzie się we Wrocławiu. Już dzisiaj trzymamy kciuki i gratulujemy sukcesu, na razie, na poziomie wojewódzkim.

ZSUiS Jasło

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}