W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

Połączone loga Olimpiady wiedzy o żywności i Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych

            W dniach 11. i 15. marca została rozstrzygnięta XXV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. Naszą szkołę w etapie centralnym tej Olimpiady reprezentowali Kamila Musiał, Martyna Tęcza i Michał Samborski.         

            Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej pogłębianiem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, a jej celem jest rozwijanie kompetencji zawodowych oraz możliwość konfrontacji osiągnięć uczniów z różnych szkół. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, natomiast Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Nasza szkoła, z sukcesami, bierze udział w tym wydarzeniu od pierwszych jego edycji. W tegorocznych rozgrywkach wzięli udział: Julia Dziedzic, Paulina Jaworska i Monika Rak z klasy 4Ts oraz Aleksandra Libuszewska, Magdalena Magiera, Kamila Musiał, Martyna Tęcza i Michał Samborski z klasy 5PTs kształcący się w zawodzie technik technologii żywności. Uczniowie przygotowywali się do startu w Olimpiadzie pod kierunkiem nauczycielek przedmiotów zawodowych: pani Urszuli Ochały, pani Teresy Szczudło i pani Lidii Gicali.

            W bieżącym roku szkolnym do rywalizacji w pierwszym etapie Olimpiady stanęło blisko 1200 uczniów z 80-ciu szkół w całej Polsce, a w wyniku kolejnych eliminacji do etapu centralnego zakwalifikowało się zaledwie 147 uczniów z 49-ciu szkół. Finał został rozegrany w dniach 11.03. oraz 15.03. W pierwszym dniu rozgrywek uczestnicy rozwiązywali zadania testowe, po których wyłoniono wąskie grono 12-u laureatów. W drugim dniu odbyła się część ustna przeprowadzona w formie quizu, której wyniki wskazały zwycięzców Olimpiady.

Udział w Olimpiadzie był dla uczestników nowym doświadczeniem, dał też możliwość sprawdzenia się w rywalizacji z kolegami, stał się impulsem i motywacją do rozwijania własnych zdolności i zawodowych pasji. Start w tak ważnym konkursie wymagał od uczniów dużej wiedzy z zakresu szeroko rozumianego przetwórstwa i analizy żywności, a także znajomości zagadnień ekonomicznych.  Jesteśmy dumni, że w doborowym gronie najlepszych w Polsce uczniów, którzy wywalczyli sobie udział w etapie centralnym Olimpiady, są też reprezentanci ZSUiS w Jaśle – Kamila, Martyna i Michał.

Gorąco gratulujemy wszystkim naszym reprezentantom, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli udział w tym wymagającym turnieju wiedzy zawodowej, a szczególne słowa uznania kierujemy do Kamili, Martyny i Michała. Wszystkim – uczniom i nauczycielom, życzymy kolejnych sukcesów.

{"register":{"columns":[]}}