Światowy Dzień Warzyw i Owoców
20.10.2023
W bieżącym roku szkolnym z okazji światowego dnia warzyw i owoców odbyło się w naszej szkole kilka inicjatyw. Członkowie Szkoły Promującej Zdrowie przygotowali gazetkę mająca na celu przypomnienie uczniom jak duże znaczenia ma spożywanie owoców i warzyw. Wiadomo przecież, że spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców ma działanie ochronne, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, wspomaga leczenie otyłości, poprawia wygląd cery i paznokci, poprawia samopoczucie.
Uczniowie klas I-III uczestniczyli w zajęciach edukacji zdrowotnej pod tytułem „To proste,już wiem – owoce i warzywa 5 razy dziennie jem!” poprowadzone przez Panią Elwirę Rombel. Uczniowie klas IV-VI także brali udział w zajęciach edukacji zdrowotnej, poznając moc warzyw i owoców w temacie „Kolorowo znaczy zdrowo” zrealizowanych przez Panią Mariolę Pietrzak. Zajęcia zostały przeprowadzone z programu edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pod nazwą Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), w którym uczestniczy nasza szkoła.
Mariola Pietrzak