W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

Ekomisja

12.01.2023

Projekt edukacyjny "Ekomisja" - smaki pór roku.

SMAKI PÓR ROKU

„Smaki pór roku” to jeden z ostatnich tematów naszej szkolnej „Ekomisji”. tym razem skupiliśmy się na dostępności i zdrowotności produktów spożywczych. Większość żywności dostępnej w sklepach, pochodzi z wielkopowierzchniowych upraw i ferm przemysłowych. Niestety taki sposób produkcji żywności wiąże się z negatywnymi zmianami w środowisku, może też niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Dzieję się tak głównie poprzez stosowanie dużej ilości chemicznych nawozów, środków ochrony roślin, środków owadobójczych. Niektóre owoce i warzywa, przyjeżdżające do nas z daleka są opryskiwane konserwantami, aby mogły przetrwać drogę i dotrzeć do nas w dobrym stanie. Aby nasza dieta była dla nas zdrowsza i jednocześnie przyjazna środowisku, warto wybierać w niej produkty lokalne i sezonowe a także uprawiać własny ogródek. Po omówieniu teorii, uczniowie chętnie przeszli do praktyki i zasadzili swoje pierwsze sadzonki, które mogli zabrać do domu w celu obserwacji i nauki dbania o roślinki.

                                                                                                                                                M. Nurzyńska

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}