Ekomisja
12.01.2023
SMAKI PÓR ROKU
„Smaki pór roku” to jeden z ostatnich tematów naszej szkolnej „Ekomisji”. tym razem skupiliśmy się na dostępności i zdrowotności produktów spożywczych. Większość żywności dostępnej w sklepach, pochodzi z wielkopowierzchniowych upraw i ferm przemysłowych. Niestety taki sposób produkcji żywności wiąże się z negatywnymi zmianami w środowisku, może też niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Dzieję się tak głównie poprzez stosowanie dużej ilości chemicznych nawozów, środków ochrony roślin, środków owadobójczych. Niektóre owoce i warzywa, przyjeżdżające do nas z daleka są opryskiwane konserwantami, aby mogły przetrwać drogę i dotrzeć do nas w dobrym stanie. Aby nasza dieta była dla nas zdrowsza i jednocześnie przyjazna środowisku, warto wybierać w niej produkty lokalne i sezonowe a także uprawiać własny ogródek. Po omówieniu teorii, uczniowie chętnie przeszli do praktyki i zasadzili swoje pierwsze sadzonki, które mogli zabrać do domu w celu obserwacji i nauki dbania o roślinki.
M. Nurzyńska