POPŻ Podprogram 2020 - efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Repkach z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Siedlcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 538 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego Wydaliśmy osobom potrzebującym: - 28,3 ton żywności; - 2.148 paczek żywnościowych; - 0 posiłków; W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 538 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących: • edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 14 uczestników • Kulinarnych - 1 spotkanie dla 14 uczestników • Niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 25 uczestników • Innych działań aktywizujących – 1 spotkanie dla 14 uczestników Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Repkach Teresa Stasiuk
Materiały
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efektyPOPŻ20_efekty_realizacji_programu_dla_OPL_.pdf 0.16MB